Vad är Allergivänliga kosmetika?

Allergivänliga kosmetika är kosmetika som påstås vara mycket icke-reaktivt i samband med allergier människor kan ha vissa ingredienser. Tanken är att samtidigt som viss kosmetika innehålla allergener, allergitestad kosmetika inte, vilket gör dem mer lämpade för mycket reaktiva människor. Faktum är dock termen stor försäljning gimmick, eftersom det inte finns några regler för ordet, och det garanterar ingenting i synnerhet.

Termen allergitestad kosmetika har kommit fram med för användning i en annonskampanj 1953, vilket tyder på att linjen var mindre benägna att orsaka allergiska reaktioner som andra linjer. Vid den tidpunkten bestämdes allergitestad kosmetika till stor del genom försök på djur. Stället för människor, djur skulle läggas fram för stora doser av kosmetika, vanligen tillämpas på slemhinnorna såsom näsa, mun eller ögon. Kaniner är det vanligaste djuret som skall användas, men möss och råttor används också ibland. Om djur visar en reaktion på själva produkten, ofta olika ingredienser skulle sökas upp, även om de visade ingen reaktion produkten skulle märkas allergitestad.

Under de påföljande decennierna, godkännande av djurförsök minskat med grupper som kämpar mot räcket kosmetikaföretag som testats på djur. Som ett resultat kom många företag med alternativa metoder för att bestämma allergitestad kosmetika, vanligtvis med hjälp av redan stor mängd kunskap om ingredienser för att undvika problem objekt. Nuförtiden flesta produkterna är märkta både cruelty-free , tyder på en brist på djurförsök, och allergiframkallande . På det stora hela, dock allergitestad kosmetika innehåller några olika ingredienser än de som inte är märkta sådana. Även år sedan var det sant att kosmetika kan innehålla särskilt starka kemikalier och ingredienser som kan framkalla en allergisk reaktion, dessa ingredienser är praktiskt taget obefintlig i modern kosmetika. Så ser allergitestad kosmetika märkt som sådan är egentligen bara en kalvslakt, troligen inte med någon extra forskning eller som är inriktade på att skydda konsumenterna mot allergener. I enstaka fall kan det tyda på att det inte finns några öppen allergener i produkten, så till exempel, något som ingår papaya eller ananas knappast skulle märkas som allergiframkallande, eftersom de är så vanliga allergener.

Under årens lopp har det förekommit ett antal olika driver att komma med ett FDA-godkänt system genom vilket företag skulle kunna kalla sina produkter allergitestad kosmetika. Genom att reglera det, kan begreppet få några riktiga dragning, med hänvisning till ett system för provning eller en förteckning över godkända ingredienser, eller någon annan verklig referens som kan agera för att skydda konsumenterna. FDA sköt först ett sådant system 1974, och 1975 hade kommit fram till ett heltäckande system för certifiering.

Poängen med certifieringsprocessen var att minska förvirring hos konsumenterna, varav de flesta redan förutsätts termen avses någon form av certifiering. Det krävdes några jämförande tester och andra skyddsåtgärder. Inom ett år hade dock både Clinique och Almay utmanat FDA i domstolen, och domstolarna ansåg att FDA inte skulle kunna kräva en certifieringsprocess, eftersom de inte hade tillräckligt klart att konsumenterna var förvirrade om användningen av termen på produkter. Sedan dess har regleringen ibland prövats igen, men till ingen nytta.

Den nuvarande situationen med allergitestad kosmetika, alltså det som en term används det helt efter bedömning av producenterna. Som sådan bör den inte användas av konsumenter som ett sätt att avgöra om de kommer att ha en allergisk reaktion mot en produkt. Eftersom FDA kräver kosmetikatillverkarnas att notera sina ingredienser på etiketten kan medvetna konsumenter kontrollera ingrediens listorna för att se om produkterna innehåller något de är allergiska mot, avsevärt minskar risken för biverkningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.