Vad är en Mullet?

En mulle är en frisyr som bärs av både män och kvinnor som är kort på framsidan, sidorna och topp och långa i ryggen. Medan mulle var på modet under 1970 och 1980, och är fortfarande populär i vissa kretsar idag, blev föremål för hån i amerikanska ungdomskulturen på 1990-talet. Ursprunget till uttrycket mulle är oklart, men Beastie Boys populariserade i deras 1994 anti-mulle låten "Hockeyfrilla Head" och en relaterad artikel i tidningen. I 1970-talet associerades mulle med pop-culture icons inklusive glam rocker David Bowie och tv-stjärna Florence Henderson i Brady Bunch. Populära musikerna och skådespelarna fortsatte att idrotten mulle hela 1980, eftersom frisyren blev allt större och mer teatralisk. Eftersom decennium avtog blev mulle alltmer förknippas med skallighet har-Beens ser tillbaka på en tidigare decennium storhetstid. Beastie Boys spetsen uppror ungdomskulturen mot mulle och värdena för tidigare årtionden att det symboliserade.

Den mulle blev något av ett skämt efter Beastie Boys låten, parodierade i punk och hip hop låtar, coffee table böcker och webbplatser. Mulle-bärare blev stereotypa som okunnig, omodern, och allmänt dålig kontakt med den moderna världen. Förblev dock mulle populära och trendiga bland vissa blå krage och populationer ungdomar över hela Amerika och Europa. Även medlemmar i punk scenen förlöjligade mulle, land och heavy metal fans anammat stilen. Den mulle har också varit populär för spelare och fans av vissa professionell idrott, bland annat amerikansk fotboll, hockey och fotboll.

På senare tid har mulle sett ett uppsving i popularitet bland de unga och hippa, som dess storhetstid är nu tillräckligt långt bort för att se att betraktas retro. Jade Puget, gitarrist i post-punk bandet AFI, bär en mulle-inspirerad frisyr, liksom många medlemmar i emo scenen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.