Vad är en Fontange?

En fontange är ett avancerat fransk frisyr som var mycket populär i domstol Louis XIV, Sun King, från slutet av 1600-talet till början av 1700-talet. Den fontange frisyr döptes efter Marie Angélique de Scorailles de Roussille, markisinnan de Fontange, som var under en kort period, kungens älskarinna.

Enligt en populär lore, Fontanges kom på modet efter markisen, som förlorar sin mössa under en häst rida med kungen 1680, band henne hår ovanför hennes huvud med ett band. Kungen gillade det sätt hon gjort sitt hår och för att behaga honom, började hon på sig på det viset i vardagen. Stilen fångad på vid det franska hovet och följdes av modet kvinnor runt om i Europa. I början var detta 17th century frisyr ganska enkel affär som består av en beribboned hår bulle med ett band-putsade spetsmössa bärs på topp, en version med en slöja var känd som fontange à la Sultane . Efter en tid började kvinnor som bär längre, mer komplicerade Fontanges . Differentierad wire-frame förhöjningar, ofta 12 inches (30,48 cm) hög, sattes upp på toppen av huvudet, och äkta hår liksom falska extensions hår ordnades i lockar och höga pålar över ramen. Det hela var rikligt dekorerad med en spetsmössa, siden, tunt och krusiduller spetsar, band, blommor, fjädrar och stenar. Det kan ta lång tid att inrätta denna frisyr, med håret behöver skärpas med äggvitor för att hålla den på önskad plats. Ofta, i stället för att gå igenom de dagliga besvär, en fontange , en gång på plats, var kvar på i veckor i sträck. Särskild försiktighet måste vidtas för att bevara det på natten, och det var oftast nödvändigt att spraya på doften frikostigt att avleda uppmärksamheten från den illaluktande, otvättade aspekt. Om detta och stela nackar som kom från tyngden av frisyren inte vore nog, hade kvinnorna ofta brottas med hår löss som hittade den komplexa strukturen håret en fristad.

>

King Louis XIV småningom kom att tycka illa om övergreppen i fontange frisyr, men hans försök att befria det franska hovet att det lyckades inte. Fashionabla kvinnor fortsatte bär Fontanges och uppfunnit ännu mer utarbetade frisyrer. I det 18th århundradet frisyren tog en sväng mot Rokoko mode och Fontanges lades till sist till vila.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.