Vad är acne vulgaris?

Acne vulgaris ofta ser ut som röda bulor, ofta på ansiktshalvan. Det är allmänt känd som akne, finnar, zits, whiteheads eller pormaskar. Whiteheads och pormaskar är också känd som komedoner, som uppstår när olja och döda hudceller täpper till öppnandet av en hårsäck. Blackheads har en bred öppning med en svart nyans. Whiteheads har en nästan sluten öppning med någon nyans. En hudläkare kan diagnostisera svårighetsgraden av en patients akne. Mild acne vulgaris klassificeras som mindre än 20 komedoner, eller mindre än totalt 30 fall av lesioner. Måttlig akne är någonstans från 20 till 100 komedoner, eller sammanlagt 30 till 125 skador. Om en person har svår acne vulgaris, de har mer än 100 komedoner, eller mer än 125 totalt lesioner.

Akne är ganska lätt att diagnostisera. Man kanske lägger märke till små, upphöjda knölar på huden som kan vara öm, röd, eller har pus i spetsen. En person kan ha större solida och smärtsamma stötar, liksom. Klumpar fylld med pus som är under ytan av huden kallas cystor. Dessa kan leda till infektioner och ärrbildning.

Human hud har många små hårsäckar, eller en struktur i huden som växer hår. Dessa folliklar kan bli igensatt med naturlig olja i huden, kallas sebum. Igensättning kan bero på en överproduktion av talg. Hårsäckarna kan också vara igensatt av döda hudceller. När hårsäckarna blir igensatt, kan acne vulgaris form. Det finns några riskfaktorer som kan öka sannolikheten för en person att utveckla acne. Tonåringar är mer mottagliga för den, på grund av hormonella förändringar som kan öka produktionen av sebum. Kvinnor, särskilt gravida kvinnor, är också mer mottagliga för acne vulgaris. En person som använder kosmetika eller andra oljig eller fet sak är också mer benägna att ha akne breakouts.

För de flesta lindriga fall av acne vulgaris, kan en del grundläggande hudvård hjälpa till att förebygga finnar. Huden kan försiktigt tvättas med ett milt rengöringsmedel snarare än en hård adstringerande eller Facial Scrub. Vissa over-the-counter akne produkter kan hjälpa behandla fet hud. Produkter som mest sannolikt att hjälpa omfattar salicylsyra eller bensoylperoxid.

Om over-the-counter produkter är inte tillräckligt för att kontrollera utslag av acne vulgaris, kan en hudläkare skriva ett recept på starkare mediciner. Vissa alternativ inkluderar tretinoin, adapalen och tazaroten. Dessa appliceras lokalt på huden. Perorala läkemedel, t. ex. antibiotika eller isotretinoin kan också hjälpa.

En del patienter kan uppleva att laserterapi hjälper till att läka acne vulgaris. Laserterapi kan hjälpa till att minska produktionen av sebum, samt minskar inflammation. En hudläkare kan även rekommendera microdermabrasion eller en kemisk peeling för att bekämpa akne. Dessa tekniker bidrar till att dyka upp igen huden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.