Vad är Alopeci ärftligt?

Även om det är vanligare efter 40 års ålder, håravfall kan inträffa i alla åldrar. I vissa fall är håravfall tillfälligt. Hos kvinnor förekommer tillfälligt håravfall ofta under graviditeten eller precis efter förlossningen. Stress, kronisk sjukdom, och exponering för giftiga kemikalier kan också orsaka tillfälligt håravfall. Ärftligt håravfall är den vanligaste orsaken till permanent håravfall, den vanligaste termen för den här formen av håravfall är manliga och kvinnliga mönster skallighet. Enligt Mayo Clinic, alopeci ärftligt svarar för cirka en tredjedel av permanent skallighet hos kvinnor och män.

Människor som drabbas av denna typ av håravfall har ärvt den gen som orsakar den från en eller båda föräldrarna. Kroppens deoxiribonukleinsyra (DNA) är hårdkodade att konvertera androgen, ett manligt hormon, till dihydrotestosteron (DHT). Stora mängder DHT störa den normala funktionen hos kroppens hårsäckarna. Inledningsvis kommer de nya hårstrån som växer i är tunnare. Så småningom hårsäckarna sluta producera nya hårstrån, vilket leder till kala fläckar. är ett anfall av manliga mönster skallighet kännetecknas av en liten skallig fläck på eller nära hjässan. Med tiden blir platsen större och helt uppslukar hårbotten, ibland lämnar hår runt kanterna. Många män låta håret växa längre och försöker dölja skick huvudet med den berömda comb-over.

Generellt gäller symtom och progress av kvinnliga mönster skallighet är lite annorlunda. De flesta kvinnor första meddelande gallring av hår på kronan och hårfäste. Som ärftligt håravfall fortskrider, håret oftast blir tunnare över hela hårbotten. Av skäl som forskarna inte riktigt förstår, till skillnad från män, kvinnor med ärftligt håravfall sällan bli helt skallig. Genom historien har människor försökt olika metoder och potions för att förebygga och behandla håravfall. Hittills har den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA) har endast godkänt två. Minoxidil, en flytande lösning, marknadsförs under varumärket Rogaine ®, för män och kvinnor, utan recept. Vissa människor har med framgång använda det för att förhindra ytterligare håravfall eller att åter växa hår. Det kan ta tre månader eller mer för att se några resultat.

Propecia ® är ett receptbelagt läkemedel som har använts framgångsrikt för behandling av manliga mönster skallighet hos vissa personer. Även om det verkar minska progressionen av alopeci, en del användare klagar på att det orsakar impotens. Båda behandlingarna kräver livstid använda för att behålla ny tillväxt, en nackdel som avskräcker några offer av ärftligt håravfall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.