Vad är skillnaden mellan hår och päls?

Överraskande nog finns det ingen skillnad mellan hår och päls. Även unika för däggdjur, hår och päls är kemiskt skiljas och är gjorda av keratin, som ger dem samma kemiska smink som hud, fjädrar och naglar.

Syftet med hår och päls verkar vara samma, oavsett värd. Många djur kan inte leva utan sina isolerande egenskaper, och många människor uppskattar ett varmare huvud, tack vare sitt hår. Ofta, hår och päls fungerar som skydd mot skador. Ett utmärkt exempel på detta är tjockt skikt av päls runt ett lejon hals. Detta mane kommer att göra det mycket svårt för hans fiender att såra honom, särskilt som stora katter och andra rovdjur ofta går för halsen när jakt. Utöver detta, hår och päls kan ytterligare bidra till att bära en doft som kan variera i syfte från art till art. Även om mycket av hår som växer på människokroppar verkar onödig, de flesta tror att tillväxten kraftigt har minskat, tillsammans med våra minskat behov. Den primära skillnaden mellan hår och päls, visar det sig, är ordvalet . Vi hänvisar i allmänhet till icke-mänsklig däggdjur har päls, medan människor sägs ha håret, men det finns några undantag. När ett djur har mycket grova eller gles päls, som i fallet med en gris eller elefant, kallar vi oftast den hår. Likaså är en katt eller andra djur utan päls kallad "hårlös" eller "nakna". Å andra sidan är vi ibland tillämpar termen päls för oss själva. "Han har en håriga bröst, kunde" också "Han har en luden bröst. " Generellt men päls gäller däggdjur än oss själva, om vi inte gör ett medvetet försök att tillämpa djur egenskaper för människor. är de flesta också övertygad om hår och päls är annorlunda eftersom päls tenderar att växa till en uppsättning längd. Sanningen är, i alla däggdjur, hår och päls tillväxt bestäms av genetiska make-up. Så en korthårig katt inte blir plötsligt en långhårig katt om den inte får en frisyr. kan hår eller päls längd också vara genetiskt bestämd inom olika människor. Inte alla kan växa hans eller hennes långa hår med samma anläggning. Fråga många kvinnor som har försökt och misslyckats. Ansikts hår är också varierande. Några män har en hel del, och några mycket små. Vissa kvinnor har en hel del, och några mycket små! Återigen tenderar genetik för att vara den viktigaste faktorn.

Vi har även göra åtskillnad mellan hår och päls när man diskuterar djurens pälsar. För det mesta, vi hänvisar till skinn från djur och päls: päls, päls klädsel etc. Ett fåtal undantag i hår och päls skillnad för däggdjur förekommer här också. Till exempel är mohair skördats från alpacka och vävt in tröjor och liknande. Angora är kammade från angorakanin och används även i mjuka tröjor. Ofta är båda anses hår.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.