Är det farligt att använda Nagellack under graviditeten?

Gravida kvinnor kan säkert använda mycket omvårdnad och manikyr och pedikyr kommer högt på listan över Lyxiga upplevelser. Men dessa är kanske inte det bästa sättet att ta hand om sig själv eller en växande baby. Nagellack och remover kan innehålla kemikalier som kan orsaka problem för fosterutveckling och har kopplats i vissa studier till fosterskador. En av de viktigaste kemikalier till oro är dibutylftalat (DBP), som sedan 2006 har tagits bort från många polska formler. På vissa platser som Europa kan DBP inte användas i kosmetika och några delstater i USA förbjuda användning också. Detta betyder inte att alla nagellack ska vara fri från detta ämne, och forskning visar att det är potentiellt giftiga att utveckla foster.

Organisationer som specialiserat sig på stöd och medvetenhet för missbildningar, såsom March of Dimes, eftertryck begära att kvinnor undviker att använda antingen nagellack eller polish remover under graviditeten. Några av dessa organisationer tyder på att människor inte använder salonger som har betydande lukta nagellack under graviditeten. Kan det vara bäst att överväga salonger som inte har spika tjänster för att uppnå detta.

DBP har använts i en mängd olika kosmetiska produkter, och det är oklart om minimal exponering för en liten mängd polska utgör en enorm risk. Det är inte alltid självklart att om bara exponering under graviditet skulle nagellack, att detta skulle vara problematisk. Ändå på grund av användningen av denna kemikalie i ett antal kosmetiska produkter, kan exponeringen vara högre än folk inser. Människor som kan inträffa denna kemikalie från ett antal källor och inte bara nagellack. I allmänhet är det en bra idé att läsa etiketterna, särskilt om en person som inte bor i ett område där denna kemikalie är förbjuden, och undvika produkter som innehåller det. Det finns andra skäl till varför vissa håll har förbjudit användningen av DBP, och det inkluderar det faktum att det kan vara potentiellt höjer risken för cancer. Organisationer som Breast Cancer fonden i Kalifornien utövat stort tryck på kosmetiska företag att utesluta denna kemikalie från sina produkter. För dem som vill minimera risken alltid, nagellack eller andra produkter med DBP är förmodligen bäst att undvika, inte bara under graviditeten, utan hela tiden. Noteras bör dock att Food and Drug Administration (FDA) inte kommit fram till att nagellack är farligt under graviditeten, och inte instämmer i slutsatserna från organisationer som det March of Dimes.

Det finns några polska formler som är fria från några av de kemikalier som misstänks för att orsaka fosterskador. Folk borde leta efter dessa och de får saluföras som DBP och formaldehyd gratis. Många kvinnor har funnit dessa vara bra alternativ om de vill fortsätta polera sina naglar under graviditeten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.