Vem är Dr Who?

Dr Vem är namnet på en av de längsta kör British Broadcasting Corporations (BBC) TV-serier. De huvudsakliga intrig innebär Time Herren Dr Who och en kvinnlig assistent och reser genom tid och rum för att bekämpa onda fiender. Trots att programmet var speciellt konstruerade som ett barns tv-show, har fått en kult-liknande status och är också populär bland vuxna.

Dr Vem först dök upp i svart och vitt den 23 november 1963. Sedan dess har den genomgått många förändringar och sänds över 700 episoder. Tio aktörer har tagit på sig rollen av doktorn åren. Leken av en ny läkare kallas regenerering . Doktorn regenererar kroppen, bekvämt möjliggör en ny aktör att ta på sig rollen.

Showen var tänkt att presentera en pedagogisk bild av historien för barn. Det pedagogiska temat övergavs snart, och science fiction-element snabbt tog över som den viktigaste plotline. Dr Vem skulle striden många skurkar, såsom hans nemeses den Daleks och Cybermen. innan det blev en kult favorit, Dr Vem ansågs långdragna skämt. Den specialeffekter som används i början av serien var mycket skrattretande. Jämför specialeffekter vid de effekter som används i filmer idag liknar jämföra två burkar och ett snöre med en mobiltelefon. Dr Vem behövde bara köra upp för att slippa de fruktansvärda kraft som var bubblan förpackade plåtburk på hjul, det Daleks.

Även om specialeffekter var skrattretande, showen ansågs av många vara alltför svår för barn. Mary Whitehouse, en moralisk förkämpe på 1970-talet gjorde ett antal klagomål till BBC. Dessa klagomål bara lett till en ökning av populariteten av showen. De fordon som används för att transportera Dr Who och hans alltid kvinnlig assistent i hela universum var känd som tardis. Detta var i grunden en 1950 London polisen box. Även om storleken på en portabel toalett cubiculum från utsidan, en gång inne, blev det mycket rymliga. Med sin vita inredning och hi-tech krom känna, var det anmärkningsvärt likt ett 1980-talet ungkarlslya.

Dr Vem är nu genomgår något av en väckelse både i Storbritannien och runtom i världen. Den sista serien drog en publik på cirka tio miljoner. Men Christopher Eccleston, en högt respekterad brittisk skådespelare som spelade Dr Vem i säsongen 2005 blev time-travel sjuk efter en säsong och beslöt att hoppa tardis. Dr Vem har en stark kultstatus i Australien, Kanada och Amerika och oförklarligt ser ut att ha en fortsatt stor skara fans i många år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.