Vad är en spoiler?

En spoiler är ett förskott uppenbarelse av kritisk tomt element i en bok, film, tv-show, eller annan form av underhållning media. Spoilers innehåller vanligtvis information som läsare, tittare och lyssnare skulle bli förvånad om de hade en chans att låta handlingen att utvecklas naturligt. För vissa människor kan denna förhandsinformation förstöra en upplevelse, därav slang termen "spoiler" för att referera till sådan information.

För att anses som en spoiler, måste informationen i allmänhet inte är allmänt kända, och det måste uppgifter som inte skulle avtäcka tidigt i behandlingen, visning eller ljudupplevelse. Till exempel säger "är Kristus korsfäst i Bibeln" är inte en spoiler, eftersom även personer som inte har läst Bibeln är medvetna om denna viktiga händelse. Att säga "så-och-så-en-karaktär dör i slutet av [på väg att släppas bok]" är en spoiler, eftersom det gäller att tillhandahålla information som inte är allmänt känd. En del människor njuta spoilers och aktivt söka upp dem, och i allmänhet de har tillgång till ett brett utbud av spoilers, tack till webbplatser som samlar spoilers. Större utsläpp tenderar att åtföljas av en febrila spoilers kan ha verkliga och några falska, och hela områden för att diskutera särskilda tv-serier, böcker, filmer och andra berättelser finns med användare som kan argumentera högljutt om varifrån de olika spoilers .

Andra människor gillar inte spoilers, och skulle föredra att absorbera en tomt som utformats av berättaren, snarare än att nyckelfaktorer som är konstruerad för dem i förväg. Det har blivit allt svårare att undvika spoilers, särskilt i händelse av större utsläpp, vilket kan vara frustrerande för dem som inte vill bli bortskämda. Vissa illvilliga personer går även ur deras sätt att exponera folk för spoilers, som när det gäller personer som bar tröjor med texten "Dumbledore Dies" dagarna efter lanseringen av Harry Potter och halvblodsprinsen .

Eftersom en spoiler är ibland avgörande för en översyn och diskussion av en berättelse, ansvarsfulla recensenter ibland omfattar en anteckning om att spoilers ingår i deras recensioner, att varna folk i förväg. På webbplatser som innehåller en blandning av bortskämda och oförstörda material, för att användare kan flagga spoilers med orden "Referat" eller läsarna kraft markera spoilers att göra dem synliga och därmed skydda människor som inte vill bli utsatta för spoilers.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.