Vad är en monolog?

En monolog är ett ögonblick i en pjäs, film eller roman, där en karaktär talar utan att bli avbruten av något annat tecken. Dessa tal kan ställas till någon, eller pratat med skådespelaren själv eller för publiken, då de kallas monologer. En annan typ av detta tal, speciellt i romaner, men inredningen är monolog, där en karaktär har en lång våg av tänkande personliga tankar, som inte avbryts av tal eller åtgärder. Denna teknik kan också användas i film där en berättarröst ger den innersta tankar karaktär.

monologen kan agera på flera sätt. Det kan vidarebefordra handlingen som betecknar karaktären avsikter kan det avslöja information om karaktärens tankeprocesser, eller det kan helt enkelt leda till bättre konkretisera ett tecken. Det ger också aktörer en möjlighet att uttrycka dramatiska sortiment och är besläktad med "solon" i musik. Faktum är att vissa opera-arior anses monologer, eftersom en karaktär har en chans att sjunga ensam, och denna tradition fortsätter i modern musik. Många musikaler använda sånger sjungs av en person att konkretisera tecken, framåt rita eller förklara detaljer.

Skådespelare gruva för monologer spelar, speciellt sådana som visar dramatiska området. Detta beror på att många auditions kräva aktörer att utföra dessa tal för att visa att de agerar förmåga. Lyckligtvis är att hitta bra material inte särskilt svårt. Oavbruten talas delar är vanliga i de flesta låtar, filmer och teleplays. I auditioner, måste aktörerna hitta monologer som vanligtvis inte mer än två minuter lång, och de kan bli ombedd att utföra två. Mest erfarna aktörer, särskilt inom teatern världen, utveckla flera stycken som de tycker särskilt mycket, och att de flesta representerar deras dramatiska område eller deras förmåga att spela väldigt olika typer av tecken. Den studerande dramat kan börja lära sig att agera genom att först lära sig att göra en monolog. Det finns några vanliga misstag längs vägen, såsom utför monologer som har "gjort till döds. " Det är också ofta viktigt att inte ta en monolog ur sitt sammanhang. Läsa en lek och gräva djupt för att förstå varför en karaktär säger vad han /hon säger, och hur personen kan leverera en två minuters anförande är mycket värdefull.

Några allmänna råd för nya artister söker monologer att göra är att välja låtar eller filmer som är lite mindre kända men kommer att uttrycka god dramatisk räckvidd. Till exempel, om du letar efter en Shakespeare monolog, kanske du vill undvika Hamlets "Att vara eller inte vara" och kanske välja något ur en pjäs som är mindre ofta utförs. Problemet med att välja ett välkänt stycke är att de flesta människor kommer att ha sin egen uppfattning om hur det ska göras, och det är svårt att inte kopiera föreställningar om andra.

Du bör dessutom överväga hur bra du kan "passa" en viss karaktär. Om du är 50, skulle du nog undvika bitar som inte passar din ålder, och om du är en ung vuxen, kanske du inte vill göra en pjäs som är skriven för en mycket äldre person. Å andra sidan har vissa monologer överleva på god anpassning, och för praxis, många av dem är bra att memorera och prova på att lära dig mer om dig själv som artist.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.