Vad är en kultfilm?

En kultfilm hänvisar till en film som har en hängiven följande, kanske oförtjänt av filmens kvalitet, biljettintäkterna prestanda eller kritiska recensioner. Den kultfilm mäts ofta i dess fortsatta popularitet i DVD-försäljning eller uthyrning, långt efter andra populära filmer har förlorat sin ånga och är märkta ner för snabb försäljning eller stanna kvar och samlar damm på hyllorna i videobutiker. Det är inte alltid möjligt att avgöra varför en kultfilm blir en, men det finns några faktorer som tycks påverka en film förmåga att bli en kultfilm. En aspekt som kan göra en film en kultfilm är avsaknaden av en försonande kvalitet. I vissa fall är en film så otvetydigt hemskt att det blir helt hysterisk, eller älskad för att vara dålig. Några filmer syftar faktiskt till kultfilm status, liksom Ben Stiller /Owen Wilson film Zoolander . Zoolander har snabbt blivit en kultfilm eftersom dess utgångspunkt är dum, löjlig och helt otroligt. Med andra ord, vinner den publik som är så illa det faktiskt hade.

Other "så dåliga att de är bra" kultfilm exempel Santa Claus erövrar Martians , Buffy och vampyrerna , Mommie Dearest och Showgirls . Bedöms alla kult klassiker helt enkelt därför att de är fruktansvärda. Det är ett märkligt fenomen som inte enkelt kan förklaras. Kanske en viss beundran föreligger för en film som är helt hemskt på alla sätt. Sådana filmer är inte bara Duds, men misslyckas med känsla och stil, går motsvarande Viking begravningar där någon avlidit i en smäll.

Andra typer av kultfilm förtjäna sin kultstatus genom att njuta ofta airplay . Till exempel när premien TV-stationer som HBO och Showtime fick sin början på 1980-talet, några filmer har spelats alldeles för ofta. En av dessa är svärd och sandaler film Beastmaster . Dennis Miller krediteras med säger HBO var en akronym för "Hey, Beastmaster är på gång!", Eftersom vissa filmer har så mycket airplay, de är knutna till en viss nostalgi och har uppnått kultstatus. Frekvent speltid i andra filmer som Kevin Smith's Dogma och Office Space är omvandla dessa filmer till klassiker kultfilm liksom. En film som är mer sannolikt att bli en kultfilm om den är antingen från science fiction eller horror genre. Särskilt B-filmer från 1950-talet och framåt, särskilt sådana som riktas av folk som Ed Wood, bli favoriter för deras dåliga produktionsvärde. Dessa kan också kallas läger filmer. Skräckfilmer som vidmakthåller uppföljare också ofta blivit kult klassiker. Filmer som Halloween , Terror på Elm Street , Fredagen den 13: , och alla deras uppföljare är i allmänhet dåligt över, men har en kultstatus. Ibland kan en kultfilm tilltalar en viss målgrupp. Exempelvis The Wizard of Oz är en populär kult film för manliga homosexuella. En film som Newsies har blivit en kultklassiker stor del eftersom unga fans gillade det så mycket. Andra filmer som de featuring the Brat Pack (Emilio Estevez, Molly Ringwald, Andrew McCarthy, Rob Lowe, Ally Sheedy, och John Cryer) framkallar nostalgi för dem som växte upp på 1980-talet och anses kultfilm klassiker. Dessa inkluderar Less Than Zero , St Elmo's Fire , The Breakfast Club , Sixteen Candles , och Pretty in Pink . Några av dessa filmer var Bonafide träffar på release och fortfarande är populära som "Coming of Age" filmer bland tonåringar och deras föräldrar. Det skulle vara omöjligt att diskutera kultfilm utan hänvisar The Rocky Horror Picture Show , gjorde 1975. Vissa hävdar att det är den längsta kör filmen eftersom någonstans i Amerika, på ett givet helgen, finns fortfarande midnatt visningar av denna kultfilm. I likhet med många andra kult filmer, The Rocky Horror Picture Show blandar skräck och science fiction med campy uppsättningar och lågbudgetfilmer flair. Det är också en musikalisk, som ofta tilltalar många fans som dyker upp och sjunger med i bilden, ofta klä den del av deras favorit-karaktärer.

Den film som tilltalar äldre tonåringar och unga vuxna med en dramatisk känsla. Många minns genomgår en Rocky Horror fas, och filmen fortsätter att dra ny publik. Det bör noteras att filmen förtjänar sin R betyg och är bäst att inte ses av yngre publik. Faktum genrer som kult filmer brukar härleda gör dem mest olämpliga för barn och unga tonåringar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.