Vad är en Trekker?

En Trekkie, eller trekker, beskriver ivrig anhängare av den Star Trek TV franchising. Om du ringer någon en Trekkie, han eller hon kan bli sårad och säga att den korrekta termen är trekker. Det finns en betydande tvist på denna punkt. Några vandrare tror att en Trekkie är någon som är så besatt av serien att han har "inget liv", medan en trekker är helt enkelt en stor beundrare. Andra använder termen för varje fan av franchisen. Vill lägga till förvirring, Gene Rodenberry, skaparen av Star Trek som alla fans som Trekkies. Leonard Nimoy, skådespelaren som spelade den älskade Mr Spock, föredrar termen trekker. För att undvika förvirring kommer denna förklaring använda termen Trekkie, eftersom det är mer vanligt förekommande. Den första Trekkies sannolikt varit medlemmar i fläkten organisation, Starfleet International, påbörjades 1974. Många älskade den första Star Trek -serien, och särskilt dess inställning till globala och universella ansvar. Star Trek tenderade att vara av samma slag till målen i kulturantropologi, titta på, men inte störa andra kulturer. Det är rättvist att säga, dock att den ursprungliga serien ofta bråkade med andra kulturer, särskilt i det sätt på vilket befälhavaren tog friheter med olika kvinnliga utlänningar.

Men serien var först med att främja kulturell jämlikhet, och var känd för sitt införande av en svart kvinna, en asiatisk man, och en ryska som viktiga medlemmar av fartyget. På detta sätt Star Trek hade verkligen gått där "ingen människa har gått före" i dess främja likabehandling oavsett ras. Serien blev kortvarig, men inspirerade många fans. Strax efter nedläggningen av serien, medlemmar av Star Trek rösterna började dyka upp på fläkt konventioner, och så småningom ägnade konventioner enbart serien utvecklas. En Trekkie kunde helt enkelt vara en intresserad fan som deltog lokala konventioner eller han eller hon kan vara någon som verkligen tog Star Trek Världen fullt allvar. En särskild Trekkie kan ge sig själv en officiell Star Fleet titel, som noterades i den alternativa jurymedlem i Whitewater försök i USA, som i verkliga livet begärt att få behandlas som örlogskapten. En Trekkie kan också vara en del av en grupp bygga en stjärna naturlig storlek-fartyg modell, eller kanske bygga en av hans eller hennes egen.

Folk utanför fandom, eller Trekdom, började betrakta Trekkie som synonymt med någon som gick omkring med gummi Vulcan öron, och som kan vara en aning distanserad från verkliga livet utanför Star Trek aktiviteter. Det är visserligen sant att denna typ av Trekkie finns uppenbarligen, och får resa över hela landet att delta i flera konventioner, de flesta Trekkies bara njuta av att vara anhängare av de olika Star Trek franchising. En "normal" Trekkie kommer förmodligen närvara konventioner, kan vara en del av en fläkt organisation, och kan ha en titel eller ett tecken som han eller hon efterliknar på konventioner. Detta kan återigen tas helt på allvar av särskilt dem som kommer utklädd klingonerna, eftersom de har lärt sig Klingonska och ofta samtala bara Klingon.

För utomstående Trekkie världen, delta i någon av dessa konventioner är en intressant studie. Man kommer att se en blandad exempel både rabiata, och en mer rationell Trekkie. I båda fallen är kostymerna inte bör missa. Den ursprungliga Star Trek: och många uppföljande serie har skapat en ny legion Trekkies. Star Trek: The Next Generation especically har inspirerat många nya Trekkies som främjat ideal tolerans. Emellertid quirks av rabiata Trekkie är ägnade att främja intolerans eller åtminstone godmodig parodi.

Filmen Trekkies och Uppföljaren Trekkies 2 är dokumentärer som följer livet för de mer rabiata fans. Filmen Galaxy Quest petar tillgivet kul på Trekkie. William Shatner utseende på Saturday Night Live tog också en stöt på Trekkies i en sketch. Shatner spelar sig i skit och börjar förolämpa sina fans på ett konvent och säger att Star Trek var en TV-show, och de borde få ett liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.