Vad är en Macguffin?

En Macguffin, eller McGuffin, är en litterär enhet som används ofta i berättelser, pjäser och filmer. Det är vanligtvis ett objekt som motiverar de olika karaktärerna, men hade liten faktisk betydelse för handlingen. Termen myntades av regissören Alfred Hitchcock, och har blivit en gemensam beskrivning för intrigen.

Ofta en Macguffin kommer att vara avgörande för thrillers, berättelser spion och äventyr. Objektet har vanligen makt eller betydelse av något slag som kan vara mystisk eller praktiska. De flesta av karaktärerna i berättelsen kommer att grunda sina åtgärder på Macguffin, trots att det slutliga resultatet av dessa åtgärder kommer vanligtvis vara av större betydelse än att faktiskt få, kontrollera eller förstöra Macguffin.

Alfred Hitchcock först förklarade sikt och till 1939 föreläsning för studenter vid Columbia University. Enligt honom verkar det i många berättelser men särskilt i spion och berättelser thriller. Han klargjorde senare hans inlägg och säger att enheten är egentligen ingenting alls. En Macguffin syfte är att motivera de tecken till handling, och dess egna befogenheter sällan genomförs för mycket effekt.

Exempel på användning av intrigen är många särskilt i filmer. Den Indiana Jones filmer kretsar ofta kring en Macguffin, liksom Förbundsarken i Jakten på den försvunna skatten , den heliga graalen i Indiana Jones och det sista korståget och Crystal Skull i 2008 års avbetalning, Indiana Jones och Konungariket Crystal Skull . Andra ofta hänvisas till exempel är statyn i The Maltese Falcon och Gröna Destiny svärdet Crouching Tiger, Hidden Dragon . Ibland kan Macguffins verkligen tecken i berättelsen. Direktör George Lucas hänvisar till roboten R2-D2 som Macguffin i filmen Star Wars , så många tecken tillbringa hela första filmen leta efter honom. Likaså skjuter sökandet efter privata James Francis Ryan stor del av verksamheten på Saving Private Ryan , vilket gör karaktären en anordning med slag. Det finns inga regler om hur många Macguffins kan vara aktiv i en film på en gång, även om flera Macguffins vanligtvis bara finns i fars eller bred stilar komedi. I den nyligen drabbats Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest , skrivelserna av marque, byrå Davy Jones och Jack's kompass alla genomgående används som motiverande objekt som slutar som ganska oviktigt. Kanske vinnare av "mest Macguffins i en film" går till 1970-talet komedi What's Up, Doc? där de stora rollistan har spenderar hela filmen jagar fyra identiska resväskor, alla med olika innehåll.

Macguffins ge ett bra sätt att hålla en bit framåt, men författare måste vara medveten om eventuella fällor. Om du spenderar för mycket tid på enheten, kan det bli centrum för handlingen i stället för de viktigaste motiverande objektet. Som Jon Turtletaub, chef för den populära National Treasure filmer påpekat, vid tiden du hitta skatten måste något annat vara viktigare. Relationer, vinster, förluster och upptäckter som gjorts av tecknen på resan ska alltid vara viktigare och påverkar än den slutliga upptäckten av den lömska Macguffin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.