Vad är en Luau?

Begreppet luau började med en fest som hölls av kung Kamehameha II på Hawaii 1819 för att symbolisera slutet av religiösa tabun i samband med matplats. Dessa begränsningar hade inkluderat en uppdelning av könen i samband med måltider, samt förbjuder vissa livsmedel ofrälse och alla kvinnor. Queen Kaahumanu var en stark påverkan så att denna förändring om.

Denna händelse bytt språk. Namnet luau ursprungligen avses unga toppar Taro anläggningen. Men luau kom att betyda en viss maträtt som gav högtiden dess namn. I den här skålen, kött och blad Taro bakas i kokosmjölk. Detta var inte det enda ord som förändrats: att samla ihop till en fest för att fira ett speciellt tillfälle-t. ex. födelse, skördar och militära segrar-brukade kallas ahaaina . Idag sådan insamling har kommit att kallas luau.

Royal luaus blev en anpassad och högtidlighöll firandet av kröningar och födelsedagar. Dessa kan vara frikostiga angelägenheter, med stora mängder mat och-åtminstone i ett fall-gästlistan av 1500. Den traditionella luau inkluderade en rad Hawaii rätter, inklusive skålar poi, en maträtt som görs av taro rot som har bultade, sötpotatis, kokosnötter, salt och färsk fisk, kyckling och griskött. idag, luau festar fortfarande firas av Hawaiians, men dessutom ett luau ofta anses vara en av höjdpunkterna i en Hawaii på semester. Dessa är ofta utarbetats av en kommersiell organisation som specialiserat sig på denna fest. Du kan boka närvaro vid ett luau som du skulle till en restaurang eller prestanda, och några luaus sista ganska lång tid, även hela dagen! Finns luaus på de olika öarna driftas av olika organisationer, och några inklusive transport, så du kanske vill kolla runt innan man väljer en. Om du går till en Luau, kan du räkna med att bli hälsad med en lei och sedan njuta av ett brett utbud av god mat. Luaus funktionen South Pacific underhållning, som kan utnyttja andra Pacific Rim kulturer liksom hawaiianska traditioner, såsom Hula. Typiska rätter är bl. a. Lomi Lomi lax, poi, kalua fläsk, luau eller lau lau, Huli Huli Chicken, och sötpotatis. Du kan också få möjlighet att delta i Hawaiian konsthantverk och spel eller se reenactments av polynesiska kulturella seder.

Den IMU är förmodligen den mest kända luau funktionen. Det är den grop där hela grisen är kokta. Att förbereda IMU är grop grävs och fodrade med kiawe stockar toppad med stenar. En eld lyser i gropen, uppvärmning klipporna och kör ved till kol. I detta läge är banan stjälkar överlappande på klipporna, följt av bananblad, som grisen placeras, med sötpotatis och lau lau. Maten är täckt med banan och blad TI, och våta säckar säckväv, och gropen är täckt. Sex till tio timmar senare, beroende på grisens storlek, maten är klar för luau festen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.