Vad är Vaudeville?

Vaudeville är en typ av underhållning som var populär i Amerika runt sekelskiftet 20th Century. Den bestod av ett antal olika handlingar, inklusive levande musik, dans och komedi. Andra former av underhållning kan också ingå, t. ex. föreläsningar, enaktare, cirkus-stil akter som berör människor eller djur, och även korta filmer, men musik och komedi var tillskott till genren.

Tidig Vaudeville eller varietéer, från mitten av 19th century, har associerats med de lägre klasserna och kan vara ganska ekivokt, men performer Antonio pastor gjort formen mer respektabel runt 1880-talet. Kvinnor och barn blev föremål för utställningar, medan alkohol har eliminerats ofta; tidigare varietéer hölls ofta i öl-hallar. Benjamin Franklin Keith bidragit till den växande populariteten för vaudeville genom att öppna ett antal teatrar i östra och centrala USA och i Kanada. Den mest prestigefyllda av Keith projekt, som kallas Big Time, öppnas i Palace Theater i New York City 1913, och det blev viktigt för de mest kända stjärnorna i vaudeville att utföra där. Även Vaudeville på Palace var oerhört populär, det stannade inte kvar så länge. Vaudeville kunde inte överleva den ökande populariteten för film och radio, och Palace Theatre byggdes om till biograf 1932, kort efter depressionen drabbade.

Även om Vaudeville flugan varade inte länge, dess påverkan på den värld av underhållning kvar i nutid. Många av filmens tidigaste stjärnor, däribland Marx Brothers och The Three Stooges, inledde sin karriär genom vaudeville. Det estetiska vaudeville rådde även i nyare medier, såsom KNASBOLL komedi filmer av 1930-talet och varietéer i radio och tv. Slang med ursprung i vaudeville världen, såsom "liten tid" och "Big Time", det "rampljuset" och "flop" efter ett misslyckat visar nu i ordförråd mest amerikansk engelska som modersmål.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.