Vad är Noh Theater?

Noh teater är en stiliserad form av japansk teater utförts sedan den 14: e århundradet. Stilen är känd för sitt långsamma och överdrivna rörelser och mycket dramatiska berättelser. Konsten att formuläret är detaljerad och styrs av subtila filosofiska principer. Noh teater är fortfarande populär i hela Japan och föreställningar kan ibland ses i Amerika och Europa.

Scenen används i noteater är till stor del består av en överbyggd fick stöd av fyra pelare som mestadels från Cypress trä. Ställer inte används, och det enda ornamentik är en målning av en tall på bakre väggen på scenen. Den tall traditionen går tillbaka till den tid då religiösa låtar hölls utomhus, och mäktiga andar gång trodde att bebo träden för att se den spelar och välsignelser bidrag till artister och publik. Scenen har också en smal bro som leder bort till höger, som används för in-och utgångar.

Rollerna i Noh teater består av fyra olika former. Den shite eller hjälte, som ofta framstår som ett spöke som blir människa, eller en människa som blir en gudom. Den Waki är de rivaliserande eller antagonist hos hjälten. Kyogen roller används för korta komiska mellanspel under pauser eller raster. Den fjärde kategorin roll är Hayashi , musiker som följer spelet med flöjter och trummor.

Kostymer i Noh teater är utarbeta och ytterst symboliskt, men i allmänhet symboliken är bara förstås av studenter i formuläret. Masker bärs av vissa tecken, inklusive shite , kvinnliga karaktärer, mycket gamla eller unga tecken, demoner och gudar. Många av dessa masker är ristade med ett neutralt uttryck, så att kroppsspråk och gester kan genomsyra den mask med olika känslor. Alla karaktärer, oavsett roll, bära traditionella fans.

Spelningar används i Noh teater är indelad i flera kategorier som bygger på stämningen i pjäsen och teman i pjäsen. Ofta är övernaturliga händelser ingår. I vad experter anser vara den mest kända Noh spela, Dojoji spöke en kränkt kvinna smyger in i ett kloster för att hämnas på mannen som förrådde henne. Fångstmetoder honom inne i en stor klocka, förvandlar spöket till en gigantisk orm som rullar runt klockan, värma och bränna den till döden. Dojoji är ett så populärt spel som nästan alla Noh steg är byggd med en krok i taket för klockan. har en hel del teori har skrivit om hur Noh bör utförts. En av de vägledande principerna kallas jo-hya-ku . Detta begrepp tyder på att, i en fem-enaktare, agera man ska börja långsamt, bör agerar två, tre och fyra bygga spänning, och agera fem ska explodera med ett klimax innan snabbt avslutande. En annan populär grundsats i formuläret är att skådespelare och musiker aldrig borde öva tillsammans. Detta är avsett att uppfylla ett ideal som kallas ichi-ichi go-e , som betyder ordagrant "en gång, ett möte. " Konceptet föreslår att alla prestationer bör på något sätt spontana och övergående som kan endast finns för ett ögonblick, en gång i livet.

Noh teater artister traditionellt börja träna vid tre års ålder, och fortsätta att utbilda sig för de flesta av sina liv. Traditioner är noga upprätthålls från generation till generation, ofta i arv i familjen dynastierna artister. På grund av den vård som ges till ära historia form, tittar på en Noh teater prestanda tros av vissa forskare vara som att kliva in i feodala Japan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.