Vad är Doll Day?

Doll Day, även kallad Girls 'Day, Hina Matsuri eller Doll festivalen, är en japansk semester. Hölls den tredje i mars varje år innebär Doll Day den kostsamma visningen av prydnads-dockor som representerar Heien period domstol 794-1185 CE Baserat på en gammal tradition, har Doll Day firats sedan åtminstone 1687 CE

I Shinto traditionen var den tredje dagen i tredje månaden en dag av rening och rening av onda andar. Ursprungligen skulle familjer andas på särskilda pappersdockor kallade Hina nagashi eller flytande dockor, för att "infektera" dockorna med alla onda andar. Dockorna skulle då placeras i en båt flöt iväg i en närliggande flod. På vissa platser finns denna sed fortfarande, även om man inte använda miljövänliga material, och båtarna är vanligtvis bort från vattnet och brändes efter festivalen. I början av det 17th århundradet Edo-perioden i Japan, visar den intrikata dockor blev en vana Doll Day. En särskild plattform, kallad Hina dan , används för att lägga ut dockor i rätt ordning, men ordningen kan variera regionalt. Plattformen består vanligen av tre till sex nivåer och täcks i klarrött material med en regnbåge trim. Det kan vara mycket stora, med några Hina dan är över sex fot (1,8 m) i höjd. Varje docka har en särskild plats på plattformen, som motsvarar deras betydelse till domstolen. Den översta nivån har två dockor föreställande en kejsare och kejsarinna. Dessa dockor är vanligtvis placeras framför ett guld, målade skärm och kan ha vaser eller lyktor bredvid dem. Nedan kejsaren och kejsarinnan är tre hovdamer, varje anläggning en traditionell skull genomföra. Mellan varje kvinna kan vara en liten monter för traditionella sötsaker. På den tredje nivån, fem dockor representera domstol musiker. Dessa dockor har en rad traditionella instrument, inklusive en stor trumma, en liten trumma, en hand trumma och flöjt. Den femte musiker är en sångare, och utmärker sig genom att hålla en intrikat fläkt. Den fjärde nivån på plattformen är domänen för två ministrar. Ministern-of-the-Right framställs som en ung man, och oftast står bakom ett körsbärsträd. Ministern-of-the-vänstern är äldre, och ofta har en persika-blommande träd framför honom. Vissa Minister dockor bära bågar och pilar. Den fjärde grupp också rymmer två omfattas småbord innehav ris kakor kallas hishimochi .

Tre samurai hjälpare stå över den femte nivån, liksom en mängd olika växter. Den sjätte nivån på Hina dan är täckt med verktyg eller möbler av domstolen. Gemensamma indikatorer omfattar kimono kistor, byggsatser sömnad och vagnar. är Dockan sätter sinnrikt konstruerad och ofta gått ner som familjeklenoder. De visas endast på Doll dag, och packas omsorgsfullt borta för resten av året. Visning av dockor sägs föra lycka till alla flickors, och festivalen är ofta anses likvärdigt med Tango ingen Sekku , den japanska Boy's Festival.

För att fira Doll Day, revelers dricka amazake , en Alkoholfria skull. En traditionell mat för dagen är arare , soja-sås smaksatt crackers. Unga flickor ibland håller man för sina vänner eller klasskamrater. Doll Day är främst en hyllning till barn, och har varat i över 300 år som ett erkännande av den kärlek japanska föräldrar har för sina döttrar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.