Vad är Cue-kort?

När TV artister som Jay Leno och David Letterman levererar monologer, ofta beroende osynliga uppmaningarna kallas cue cards. Cue cards görs vanligen från affischstorlek tjockt papper, med enskilda linjer och ledtrådar skriven för hand med stora markörer. Ibland cue cards innehålla olika färgade linjer som skall levereras av två eller flera artister, t. ex. skript dialog används av presentatörerna under live ersättning visar. Cue kort kan innehålla korta bullet-style anvisningarna, eller de kan ha alla skript dialog för en komedi sketch eller monolog.

Många professionella tv-shower och newscasts nu använda speciella teleprompters som projektet skript på en enkelriktad spegel, men många artister som fortfarande föredrar att använda kö kort kontrollera tempot i deras leverans. Även om en aktör eller värd improvisera eller talar off-script kan cue cards ge honom eller henne med viktig information för att komma tillbaka på rätt spår. En erfaren resultat kan ofta leverera linjer eller skämt från cue kort och ändå göra dem sund naturlig och improviserade. är användningen av Cue kort ibland betraktas av professionella aktörer som en krycka för att undvika att memorera en dialog, men om en utövande konstnär har inte haft tillräcklig tid att lära sig hans eller hennes linjer eller showen är på en strikt tidtabell, kan en aktör inte har något annat val än att lita på cue cards. Cue cards är ofta placerade utanför ögat raden i en kamera för att hjälpa den utövande ser mer naturligt som han eller hon läser raderna kallt. Om det finns ett antal kamerarörelser, kan stickrepliken kort för varje scen placeras i olika delar av scenen. En fara med att använda Cue kort är oavsiktlig exponering av Cue kortinnehavaren under en live skott.

Cue-kort för professionell visar tillagas ofta genom utsedda skede union medlemmar som tar sitt ansvar på stort allvar. Stickrepliken kort skall presenteras i en exakt ordning, skall skriftligen kunna läsas på avstånd, och cue kortinnehavaren måste synkronisera displayen kö kortet med värdens leverans stil. En performer med cue kort kan besluta att improvisera en dialog eller avvisa material som publiceras på cue cards. Det kan vara överraskande att lära sig hur mycket av en artist monolog eller andra komiska bitarna faktiskt skript ord för ord på cue cards.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.