Vad är Crater Lake?

Crater Lake är en stor sjö som ligger i södra Cascade Mountains i Oregon. Sjön är särskiljande, eftersom det bildas i caldera av en vulkan som exploderade och delvis kollapsat ungefär 7000 år sedan. Det är den djupaste sjön i USA, och den sjunde djupaste sjön i världen, och har skillnaden av att vara helt över havet, tack vare den höga höjden. Sjön och dess omgivningar har utsetts som nationalpark 1902. 286 square miles (741 km) av området är täckt av nationalparken, så det finns mycket att utforska utöver Crater Lake själv.

Bildandet av kratersjö började när Mount Mazama bröt ut, och den övre delen av vulkanen kollapsade att bilda en stor caldera. Utbrottet spred vulkaniska material i stora delar av nordvästra USA, och Caldera kvar började sakta fyllas med hjälp av snö och regn. Totala volymen av utkastade materialet uppskattas till minst 150 gånger mer än den materiella släcka av Mount Saint Helens 1980. Det finns inget inlopp eller utlopp till Crater Lake, och vattennivån verkar upprätthållas främst genom snöfall och avdunstning, med några läckage.

Djupet på djupaste punkten Crater Lake har uppmätts till 1. 932 fot (589 meter), och det är sex miles (10 kilometer) över på bredaste stället. Två öar finns i Crater Lake, liksom en befolkning på fisk som skapats genom införandet av flera fiskarter i början av 1900-talet. Sjön har en karakteristisk rik blå färg och intensivt klar vattenkvalitet, vilket somliga att kalla det för "Jewel of the Cascades. " Crater Lake också har branta väggar på grund av det sätt på vilket det bildades. Besökare på sjön ofta anmärkning på det mycket ostadiga väder, som kan variera från vackra soliga dagar till mulet, dystra sådana. Lager av kläder är starkt rekommenderas.

Besökare i Crater Lake kan se ner från kanten av caldera, eller besöka sjön. Bad, fiske och båtliv är tillåtna, även personer med funktionshinder kan ha problem att komma till sjön, eftersom det är nått med en mycket brant stig. Den omgivande nationalpark erbjuder även promenader och möjligheter till vandring, och är ett populärt resmål, särskilt på sommaren. Besökare kan betala för att komma till parken eller använda National Parks Pass. Logi och andra faciliteter är tillgängliga säsongsvis och reservationer rekommenderas starkt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.