Vad är Cabaret?

Cabaret är en typ av sort underhållning, vanligtvis bland annat musik, dans, komedi och korta teater bitar. Stilen är uppkallad efter platsen där den utövas, som liknar en nattklubb. Cabaret började i Frankrike kring sekelskiftet 19th century, senare blomstrar i Tyskland och USA.

Några av de mest kända tidiga kabaréer i Frankrike var de Chat Noir, Moulin Rouge, och Folies-Bergère, de sista två som fortfarande är i näringslivet. Cabaret var en oerhört populär form av underhållning hela 19th century, ibland featuring cirkus agerar tillsammans med de vanligaste musikaliska och nummer dans. Avancerade kostymer och vackra Showgirls blev klammer av cabaret genre, och artister som Maurice Chevalier och Josephine Baker gjorde sina namn genom cabaret.

tyska cabaret började mycket senare än sina franska föregångare kring sekelskiftet 20. talet. I sin tid var tyska cabaret starkt begränsas av censur, men under Weimar eran av 1920-talet och 1930-talet var konstnärliga uttryck mindre reglerad och cabaret tog stor kulturell betydelse, som ofta handlar om kontroversiella sociala och politiska teman. Tyvärr var de blommande tyska cabaret kortlivade, eftersom nazistpartiet förstörts genren, tillsammans med andra konstformer och behöll bara det var smickrande att regeringen och dess filosofier. 1966 Broadway spela Cabaret , som bygger på berättelser av Christopher Isherwood och anpassats till film 1972, behandlar glansdagar tysk kabaré och dess nedgång när nazisterna kom till makten.

Cabaret hade också ett inflytande på amerikansk live-underhållning under första halvan av 20th Century, särskilt i stora städer som New York och Chicago. American Cabaret featured typiskt jazzmusik, som utvecklades i New Orleans på 1910-talet. Chicago cabaret ofta utställningsmonter storband, medan solo vocalists var vanligare i New York. Den stiliserade, erotiska och ofta mörka estetik Cabaret har haft en bestående inverkan på levande underhållning i hela västvärlden. Under de senaste decennierna, cabaret lever vidare genom en musikalisk genre som kallas Dark Cabaret som tar sin influenser från 1920-talets tyska dramatiker som Bertolt Brecht och Kurt Weill.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.