Vilka är Tony Awards?

Tony Awards anses av många vara en motsvarighet till Academy Awards för teatern världen. Sedan 1947 har Tonys delats ut årligen till pjäser, musikaler och väckelser i amerikanska pjäser scenen. För närvarande är utmärkelser ges i 27 kategorier med en årlig show, även om vissa ytterligare priser presenteras vid olika högtider.

Även kallas Tonys , är de utmärkelser som tilldelas den amerikanska Theater Wing och The Broadway League kallade den Antoinette Perry Awards for Excellence in Theater. Utmärkelserna är namngivna efter Antoinette Perry, en legend inom svensk teater och en av grundarna av den amerikanska Theater Wing. Även första tilldelas 1947 gjorde Tony Awards vinst inte riktigt erkännande förrän 1949, då den berömde medaljongen statyetten delades ut första gången.

På samma sätt som Academy Awards, är vinnare väljs av utsedda ledamöter från den amerikanska teatern samhället. Nomineringarna görs av en utvald grupp på ca 30 professionella teatern och rösta om cirka 750 inbjudna teater proffs. Med undantag för ett fåtal diskretionär kategorier, såsom priset för bästa regionala teater, är vinnarna tillkännages vid en ceremoni i april varje år. Sedan 1967 tilldelningen showen har sänts på TV, och sedan början av det 21-talet, har vunnit stor popularitet som en varieté.

Kategorier för Tony Awards omfattar många olika typer av teater, både tekniska och kreativa. Den översta delas ut för Bästa Spela och bästa musikal, ansåg utmärkelser kan jämföras med att vinna Best Picture Academy Award. Andra stora kategorier omfatta skådespeleri, regi och utmärkelser design. År 2008 var vikten av ljuddesign för teater slutligen redovisas med införandet av Tony Awards for Best Sound Design i både lek och musik kategorier.

På grund av den otroliga tradition av historia i teaterns värld, är Tonys också ges och ursinnigt sökt för bästa väckelser. Detta gör teater företag att erhålla kallelse för enastående produktion av pjäser och musikaler som tidigare har producerats. Arthur Miller's En handelsresandes död och Noel Coward's privatliv har båda fått Tonys under de senaste åren för Best Revival av en pjäs. Kungen och jag , Spelman på taket och Cabaret alla har skillnaden att vinna Tony Awards för båda sina ursprungliga produktioner och i bästa Revival en Musical kategorier. Den Tonys lider av en viss kritik liknande den planade vid Academy Awards. Kritiker menar att Awards främja arbetet för en handfull kvalificerade teatrar, strunta lika med eller bättre arbete teater företag som inte uppfyller behörighetskrav. Bara 39 teatrarna på Broadway område i New York City är som är berättigade till Tony vederlag lämnar teatrar utanför det geografiska område utan en potential för positiva kommersiell exponering vunnit genom att ta emot nomineringar och utmärkelser.

Trots kritik har Tonys betraktas som en viktig del av väcka företag och publiken att leva teater produktioner. I en tid då det är enklare och mer tillgängligt att besöka en biograf, påverka människor att välja att spendera extra pengar och ansträngning för att se en scenframställning är nödvändigt för att hålla alla levande teater flytande. Den Tonys tjäna ett viktigt syfte i teatern hela, för även om det är sant att off-Broadway och regionala visar förbises av glamorösa priset visar, fortsätter den för att få exponering för levande teater som helhet och välkomna nya målgrupper till världen av scenen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.