Vad är tema parker?

En nöjespark är en park som rider, såsom bergochdalbanor, liksom andra former av underhållning. Temaparker är nöjesfält som är organiserade löst kring en central idé eller tema. Dessa temaparker kommer vanligtvis delas in i olika sektioner som använder olika element för att förmedla till besökarna att de är på en viss plats eller tid, eller också att berätta en unik historia. Den första nöjesparker i världen som oftast kommer att tänka på är Walt Disney World och Disneyland, som ligger i Florida och Kalifornien, respectively. Detta är ingen överraskning, eftersom de är bland de största och mest besökta tema nöjesparker i världen. Walt Disney World återspeglar definitionen av nöjesparken, och dess viktigaste avsnitt, Magic Kingdom, det finns flera teman mini-parker att visa denna ytterligare. Ett exempel på ett av dessa avsnitt är Frontierland, där besökare kan uppleva arkitekturen på gamla väster i USA, och man kan åka karuseller och se live visar att belysa denna epok i den amerikanska kulturen. Hela parken, är dessa mindre teman som binds ihop med de stora frågorna i parken, såsom dess maskot, Musse Pigg.

Andra temaparker härma Disney's framgångsrika formel, men ändra det genom att använda främst företagens teman och med fokus främst på vilda attraktioner för att roa beskyddare. Busch Gardens och Six Flags är exempel på dessa typer av temaparker, och fd använder levande djur och ett zoo-liknande stämning för vissa av sina teman. Varje park kan vara annorlunda och unika på sitt sätt, och de mer framgångsrika parker bo i konkurrens med varandra genom att ständigt utöka och lägga till fler shower och rider med några års mellanrum.

Ytterligare typer av temaparker som vunnit popularitet mot slutet av 20-talet är sådana som är baserade på filmstudior, såsom Universal Studios. Dessa temaparker använda åkattraktioner som är baserade på filmer, och har live-shower att ge människor erfarenhet av antingen filmar eller är i en film. Andra temaparker grunda sina teman på musik, som med Dollywood, en country-baserad park, och Hard Rock Park, som kretsar kring historia rockmusik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.