Vad är musikvideor?

Tillbaka på 1940-talet, ett experimentellt samarbete mellan musiker och filmskapare resulterade i filmen shorts kallas Soundies. Dessa filmer avbildade allmänhet jazz eller pop artister sjunger populära låtar i dag, troligen i en studio eller nattklubb inställning. Även om få personer kan minnas Soundies idag, gjorde de bidra till att bereda väg för framtida musikaliska visualiseringar kallas music videos .

Music videos började främst reklamfilmer som skapats av en musik etiketten offentlighet avdelning eller en artist ledningsgrupp. När i studio framträdanden blev praktiskt taget omöjligt för grupper som Beatles, skulle deras skivbolag ofta skicka dessa säljfrämjande band i gruppens ställe. Early music videos har inte alltid varit kreativ, men de gjorde presentation av konstnären utför en kommande singeln från en outgiven album eller en live-konsert med en aktuell träff.

Inte varje musikalartist från 1960-talet eller 1970-talet hade en samling av reklamfilmer eller tejpade föreställningar, dock. Mycket framgångsrika solo artister som Rod Stewart och Elton John har haft ett antal säljfrämjande musikvideor, men många andra grupper har åberopat filmade TV-framträdanden eller documentarians att tillhandahålla sådant material till sina fans. Idén om att faktiskt producera stiliserade musikvideorna var i stort sett främmande under 1970-talet.

År 1981 efterlyste en ny kabelkanal MTV, en förkortning av "Musical Television, gjorde sin debut, välja en musikvideo med The Buggles , "Video Killed the Radio Star", som sin första låt. Eftersom det var så få professionella musik videos som finns, värd MTV stor del grundade sig på marknadsföringskampanjer videoklipp från en handfull etiketter. Eftersom efterfrågan på professionell nivå musikvideor ökat, ett antal blivande filmskapare började samarbeta med populära band för att skapa konstnärlig visuella tolkningar av deras låtar. Stället för att bara utföra spåren i en vanlig linjär progression, kunde band omfatta alla typer av bilder och visuella effekter för att öka deras musik. Musikvideo direktörer skulle också kunna anställa ett antal experimentella film tekniker sällan återfinns utanför reklaminslag eller kortfilmer. P

Musikvideor är utformade för att fånga kärnan i en ljud och tolka det visuellt. Vissa videor, särskilt de som skapades under 1980-talet, följer en relativt linjär väg, kombinerar iscensatt bilder på bandet i prestanda med en subplot baserat på låtens lyrics. Andra använder bandmedlemmarna som aktörer i en kortfilm, eller lämna bandet ur videon helt. Animation är också en populär visuell enhet i musikvideor. Vad ansågs en gång slänger bort elementet med lågt kommersiellt värde har nu blivit en erkänd film genre för sig. Mainstream regissörer som Spike Jonze började sin karriär genom att producera hög videor kaliber musik, och många av redigering och visuella effekter används i många filmer och reklam i dag kan spåras tillbaka till experimentella musikvideor.

Även om både MTV och dess konkurrent VH1 har i stort sett övergivit genren musikvideon för andra typer av program, många band producerar fortfarande framkant videor som ett sätt att marknadsföra sina arbete och skapa ikoniska bilder för sina fans. Faktum är att många moderna musikälskare överväga synintrycket av en låt video vara lika viktig som sången själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.