Vad är en politisk Cartoon?

En politisk karikatyr är en illustration som är avsedd att förmedla ett socialt eller politiskt budskap. Denna konstform som går tillbaka till åtminstone 1500-talet i den europeiska kulturen, och det anses vara en viktig del av ett visuellt uttryck i stora delar av västvärlden. Politiska karikatyrer ofta hittas på ledarsidorna av tidningar och tidskrifter, och de har också ibland förekommer i serier avsnitt, eller som fristående illustrationer: den brittiske konstnären Banksy, till exempel, har producerat verk som de facto kan anses vara politiska skämtteckningar på väggar, gator och byggnader över hela världen.

Definiera en politisk karikatyr är lite knepigt, eftersom en hel del konst har en politisk eller social överton, eftersom artisterna inte fungerar i ett vakuum. Cartoons själva är lite oklar, eftersom begreppet "karikatyr" kan hänvisa till en enkel enda panel illustration eller en löpande serie remsor som berätta en pågående berättelse. Som regel karikatyrerna är enkla teckningar, ofta med en humoristisk kant, vilket kan vara bildtexter eller vänster untitled, beroende på smak av konstnären. Karikatyrerna är också utformat för att stå ensam som konstverk, behöver ingen vägledning från en tolk att förstå. Målet för en politisk karikatyr är att sända ett tydligt budskap, att använda bilder som är bekant för alla människor i ett samhälle. Politiska serieteckning litar i stor utsträckning användningen av karikatyr och enkla visuella bilder som är omedelbart igenkännbar för läsarna, med olika visuella symboler hoppat in i komplexa politiska begrepp. Till exempel i en politisk karikatyr om föroreningar kan konstnären använder en skiss av jorden gråta, litar läsarna att förstå att den tecknade serien är tänkt att återspegla det faktum att den miljömässiga situationen är svår nog att göra ännu planeten ledsen. p

ironi och satir är i stor utsträckning används i politiska skämtteckningar, och ingen offentlig person eller koncept är helig. Sittande ordförande, religiösa tjänstemän, monarker, gudar, och även redaktör för den mycket tidningen Serien publiceras i kan vara med i en politisk karikatyr. Ibland kan politiska skämtteckningar bli mycket kontroversiell, särskilt när de handlar med uppvärmd politiska frågor, eller när ritningen veers i riktning mot råolja, snarare än subtil. I länder där pressfriheten är skyddad , omfattar detta skydd till politiska skämtteckningar, med teckningar att bli betraktad som en livskraftig läge personligt uttryck. Även i dessa nationer, kan politiska skämtteckningar orsaka ett ramaskri, som i Danmark 2005 då en rad politiska karikatyrer featuring den muslimska profeten Muhammed resulterade i ett globalt ramaskri. I områden där sådana friheter är inte förlängs, kan man få stora problem med en politisk karikatyr, särskilt ett som Lampoons nationens ledare.

En intressant sak om politiska karikatyrerna är hur mycket de bygger på offentlig kultur och den gemensamma vernacular. Undersöka politiska skämtteckningar produceras i ditt eget samhälle 50 till 75 år sedan kan ibland vara mycket förbryllande, eftersom de siffror och symboler kan vara helt oigenkännliga, att syftet med den tecknade oklar. Om man tittar på Satirsidor från andra länder kan ibland vara lika mystifierande, eftersom dessa karikatyrer referens offentliga personer och händelser som endast kan verkligen vara väl känd i hemlandet. Andra politiska skämtteckningar, som den klassiska amerikanska cartoon featuring JP Morgan sitter på högar av pengar, är universellt begripliga, även om identiteten av fettet topp hattar mannen är oklart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.