Vad är en nöjespark?

När nöjesparker nämns, de flesta människor i USA tänker omedelbart på Disney World och Disneyland, Six Flags, Busch Gardens, eller Knotts Berry Farm. Faktiskt, av dessa fem, Disney World och Disneyland är faktiskt nöjesparker. En nöjespark är en nöjespark med en distinkt tema, eller teman, till dess layout, rider, affärer och sevärdheter.

Under medeltiden kunde vandrande sångare i alla öppna fält betraktas som en nöjespark. Faktum nöjesparker, som först planerades, var oftast band av artister och musiker som skulle samlas i en stad fält eller park att utnyttja sin kompetens för att roa stadsborna. Vid ingående av ett antal dagar eller veckor, skulle dessa artister gå vidare till nästa stad. Men Bartholomew Fair, som inleddes i England omkring år 1133, nämns ofta som den första dedikerade nöjespark.

Nöjesparken som vi vet att det är bara den senaste inkarnationen av denna gamla begrepp. I ett tidigt skede, nöjesparker var BUKOLISK offentliga parker med tält, byggnader och bås, restes för att erbjuda olika former av musik, mat, underhållning och förströelse. Underhållningen sträckte sig ofta från cirkus handlingar till stående konstnärer. Den pariserhjul var den första nöjesfältet rida. Dagens nöjesparker är vinstgenererande konglomerat av affärer, rider, och restauranger, vanligtvis spridda över flera hektar. I motsats till karnevaler eller mässor, många av de större nöjesfältet handelsplatser är spretig, permanent agglomerationscentra som tar upp ett antal kvadrat miles. Många nöjesparker är mer komplex nöjen än parker.

når sin höjdpunkt i USA i mitten till slutet av 1920-talet har nöjesparker varit på tillbakagång sedan dess. En av de mer välkända spår av nöjesparken glansdagar är Coney Island i New York City. Ett annat är Navy Pier i Chicago.

bergochdalbanor, Ferris hjul, merry-go-rundor, och diverse andra mekaniska spänning-rides och nöjen, är en stapelvara i modern nöjesparker. I en nöjespark, är dessa spänningssökande rider ägnas åt ett särskilt tema, till exempel, djungeln, eller yttre rymden. När det gäller Disney World och Disneyland, de olika teman som är hämtade från Disneys tecknade figurer och filmer.

är en nöjespark konstruerade, som namnet antyder, för att roa unga och gamla. En berg-och dalbana är avsedd som en ritt för vuxna och ungdomar, den Merry-go-round för yngre barn, och Pariserhjul är lämplig för vem som helst. Ett varningens ord, de med en rädsla för höjder, får fart, eller till synes okontrollerat nerför vill hålla sig borta från bergochdalbanor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.