Vad är en Opera Buffa?

En opera buffa, även kallad komisk opera och operetter, är en opera som är lätt eller roligt i tema, vanligtvis med ett lyckligt slut. Det skiljer sig från opera seria eller opera av allvarlig art. Ett exempel på opera buffa är La Nozze di Figaro, eller Figaros bröllop av Wolfgang Amadeus Mozart. Några av de främsta kompositörer av opera buffa under de första åren var Baldassare Galuppi, Nicola Logroscino, Giovanni Battista Pergolesi, och Alessandro Scarlatti, alla baserade i Neapel och Venedig.

Ordet opera buffa uppstod i Italien under 18th century, även komiska operor hade funnits i cirka hundra år tidigare. Men det finns komiska operor i många traditioner, inklusive den franska opera comique och tyska singspiel att begreppet opera buffa vanligtvis endast till italiensk opera av den 18 och 19-talen. En av skillnaderna mellan italienska opera och dess motsvarigheter i andra traditioner är att den italienska sorten innehåller inga talat delar, men bara Recitativo secco, en typ av sång med rytmer från naturliga tal och åtföljas av minimal instrumentering. Innan opera buffa fram som en genre i sig i 18th century, ingår många opera seria produktioner scener Comic Relief, ofta omfattar tjänare. Dessa utvecklades till intermezzi, en akt komiska operor utförs mellan handlingar som en opera seria. Intermezzi var ofta farsartade i naturen, och omfattade beståndet tecknen i commedia del'arte.

Även kort, intermezzi var ofta betydande verk, och några blev mer populär än operor själva. Denna popularitet ledde till utvecklingen av den komiska operan som sin egen genre. Av 1730-talet, hade italiensk opera sprida sig från sitt ursprung i Neapel till Frankrike och därefter, via Rom och norra Italien.

När italiensk opera utvecklats till en egen genre, var uppträdanden normalt två akter lång, i motsats till de tre akter av en opera seria. Medan opera seria behandlar ofta litterära och mytologiska motiv utspelar sig i en historisk epok, funktioner operettdebatt typiskt en modern miljö och lokala språket, ibland använder dialekter eller utländska accenter. Avsikten var att vädja mer till den vanliga människan, medan opera seria ansågs underhållning för adel och kungligheter. Huvudrollerna i många bitar opera seria skrevs för kastrater, eller manliga sopraner, medan opera buffa används lägre mansröster, kulminerade i den mycket låga basso Buffo. Italienska opera sjönk i slutet 19th century, även om vissa 20th century operor karakteriseras som opera buffa deras kompositörer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.