Vad är en Indie Film?

År 1992 producerade regissör Robert Rodriguez en hel film för mindre än $ 10,000 US dollar (USD), främst med hjälp amatörskådespelare, 16mm film lager och tidigare uppsättningar och platser. Filmen var rätt El Mariachi , och var ursprungligen tänkt som lågbudget-underhållning för biobesökarna i Mexiko ensam. En stor amerikansk distributör köpt småningom rättigheterna till filmen, skulle flyttas från 16mm till en mer livskraftig 35mm, och filmen blev så småningom en biljettintäkterna framgång. El Mariachi är ett exempel på en indie film, industri jargong för en fristående film som tillverkas med en minimal skytte budget. En indie film är i allmänhet ett fristående projekt från grunden. Producenterna av en indie film ofta måste köper alla finansieringen själva, vilket innebär att investera i filmen själva eller finna utanför uppbackare. Regissören håller vanligen att häva hans vanliga fackligt uppdrag avgift eller erbjuder sig att arbeta för en procentandel av filmens vinst, om det finns några. Likaså författarna, produktionspersonal och aktörer i en indie film är alla överens om att arbeta för låga löner, fackliga skala eller annan ersättning. En indie film gör nytta på många sätt genom att förbli oberoende av en stor filmstudio. Många av de teman som utforskas i en indie film skulle inte betraktas som tilltalar den stora publiken som eftersträvas i större studios. Kontroversiella ämnen eller experimentella tekniker film är en del av indie filmen kultur, som stoltserar med inte är rutinmässig eller mainstream. En indie regissör och hans besättning brukar ha fullständig konstnärlig kontroll över produktionen.

Även större studio rörliga bilder som kan gå rakt ut till teatrar, en indie-film kan få en mycket större omväg att följa. En indie film kan kompletteras med tiden, med början i princip skytte och kanske slutar några år senare med post-produktion arbete. En färdig indie film kan göras flera prestigefyllda tävlingar och filmfestivaler sponsras av sådana organisationer som Robert Redford's Sundance Institute. Framgång i dessa mindre lokaler kan orsaka en indie film som ska uppmärksammas av stora distributörer. Om en indie film är framgångsrikt fångas upp av en studio eller distributör kan det faktiskt ses på tusentals skärmar och producenterna kan faktiskt få avkastning på sina nyinvesteringar.

En indie film faktiskt kan innehålla ett antal vanliga skådespelare, författare och regissörer som söker mindre projekt av personligt intresse. Skådespelerskan Parker Posey, till exempel, har blivit känd som "Queen of the Indies" för henne ofta framträdanden i lågbudget-filmer med hög konstnärlig koncept. Det är inte ovanligt att se vanliga skådespelare eller regissörer överens om att arbeta på en indie film som en personlig tjänst till en vän just har börjat i verksamheten eller som ett avsteg från den vanliga roller Hollywood kan erbjuda dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.