Vad är en Fjällstuga?

En Fjällstuga, också känd som en klättrande hydda, är en typ av skydd som finns i berg, som tillhandahåller logi och andra bekvämligheter för både klättrare och alpinister. En koja kan ta sig många uttryck, från en enkel skydd lämnas olåst till en verklig hytt erbjuder varm mat och varma sängar. I kalla områden, kan en koja även erbjuda besökarna en eldstad, matlagningsmöjligheter, och även bestick.

Storleken på en klättrande hydda beror väldigt mycket på det område där den är belägen. En koja finns i en hektisk backpacking område kan vara stor nog att rymma mer än ett dussin personer. I mer avlägsna områden kan stugan vara konstruerad för en enda resenären eller ett par. I Storbritannien, är den mest kända typen av Fjällstuga i STUGA. Dessa byggnader är några av de mest grundläggande konstruktioner runt, normalt bestående av ett kalt rum avsett att ge något annat än vattentäta skydd. Ibland en eldstad är i kabinen, speciellt höga i berget, där nätterna kan bli kallt. En Fjällstuga tenderar att vara mer välutvecklad än en STUGA. p

De drivs av Alpine Club, en berömd bergsklättrare förening. Under högsäsong räknar en Fjällstuga vanligen med viss personal för att erbjuda varm mat och sovplatser. Under lågsäsong kan några baracker nära, medan andra är öppna, men de begränsar tillträdet till sovande områden bara.

Det finns vissa oskrivna regler som alla klättrare överens om att när en hydda. Först och främst är överenskommelsen att hålla stugan i bästa möjliga skick: ingen stjäla eller förstöra något i fastigheten, och lämnar plats så rena som möjligt vid avresa. Om kvinnojour har ved, bränsle eller andra varor tillgängliga bör besökarna ersätta vad de använder. Till exempel kan vissa hyddor ha en färdig att använda leverans av livsmedel eller första inslag av stöd. Klättrare förväntas inte röra detta om de inte ställs inför en nödsituation. Detta anses vara en primär vildmark lag, som andra besökare kan kräva dessa leveranser att överleva under en katastrof. Det anses också god sed att lämna något extra efter. Detta kan vara något så enkelt som en ask tändstickor eller hållbara livsmedel. Förutom att vara ett sätt att hjälpa framtida besökare, är det också ett sätt att tacka öknen för skydd erbjuds.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.