Vad är den förbjudna staden?

Den förbjudna staden egentligen inte är en stad på alla, men det kejserliga palatset komplex i Peking där de kinesiska kejsarna styrde sitt imperium i århundraden. Den hette den förbjudna staden eftersom det var förbjudet för vanligt folk eller ens oinbjudna adeln att ange dess heliga området. De största kungliga komplex i världen, byggdes det under fjorton år, från 1407 till 1420 , under Mingdynastin. Det var hemma och centrala förvaltning för 24 kejsare av Kina till slutet av Mingdynastin och hela den Qing (Ch'ing) Dynastin, tills den störtades Imperial regel i början av nittonhundratalet. är Den förbjudna staden omgiven av en mur ca 30 fot (10 meter) hög, och en vallgrav nästan 20 fot (6 meter) djup. Väggarna omfattar ett område nästan 8 miljoner kvadratmeter, eller 168 tunnland-ungefär lika stor som 140 fotbollsplaner. Den komplexa hus 9. 999 rum, nio anses vara ett särskilt gynnsamt nummer i kinesisk numerologi.

Väggarna i husen är röda, deras tak gul. Gul var den kejserliga färgen och var förbjudet för dem som inte var medlemmar i den kejserliga familjen. Allt i kejsarens personliga rum var gult, inklusive hans kläder och sängkläder. Den förbjudna staden var hem till ett enormt antal människor, så många som nio tusen i höjdpunkten av Qingdynastin, inklusive kungahus, bihustrur, tjänare, vakter och tjänstemän, av vilka många satts i trafik i den förbjudna staden aldrig lämna igen under sin livstid. Den sista kungliga invånare i den förbjudna staden var p'u Yi , som valdes att efterträda sin mormor, änkekejsarinnan. Hon upphöjde honom över båda hennes söner, den äldsta som hon avsatte. P'u Yi far var den avsatte kejsarens yngre bror. Den siste kejsaren besteg "Dragon Throne" avsattes vid tre års ålder i 192C, utan genom ett uppror vid fem års ålder. Han och den kungliga familjen fortsatte att bo i den Förbjudna staden tills tvingats fly från sociala omvälvningarna 1924. Han installerades kort som kejsare av en del av Kina annekterades av Japan, men var en marionett härskare för Japan. Innehas för en tid av Sovjet efter andra världskriget, var han tvungen att återvända till Kina där han tillbringade 10 år i en "omskolning läger". Släpptes 1959, fick han ett jobb som trädgårdsmästare och gjorde offentliga framträdanden efter påtryckningar från den kommunistiska regeringen. Han dog 1967. Director Bernardo Bertolucci gjort en film om sitt liv 1987, det filmades på plats i den Förbjudna staden.

Delar av den omslutande väggarna i femtioårsåldern till göra det öppet område som nu kallas Tian'anmen Square, det är uppkallat efter den Tian'amen Gate i slottet komplexa, porten till Himmelska fridens. Förbjudna staden är nu ett museum till Kinas imperialistiska förflutna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.