Vad är Bunraku Theater?

Bunraku är en form av dockteater unikt för Japan. Med traditionella legender och spelar som ursprungligen skrevs för Kabuki har dockteater varit populära sedan starten. Grundades i staden Osaka, Japan 1684, har Bunraku utvecklats till att bli en komplex och populär form av teater.

Traveling berättare använder dockor hade länge varit en del av japansk kultur, men inte förrän 1684 var den traditionen ledade som ett annat slag. Takemoto Gidayu bildade hans Osaka dockteater med hjälp av den stora dramatikern Chikematsu Monzaemon och teater chef och finansiär heter Takeda Izumo. Chikematsu koncentreras på att anpassa kabuki spelar för den nya teatern, med inriktning på berättelser med teman av lojalitet och andra konfucianska värden. Använda kunskap fått från andra marionett arbete införde Takeda innovationer till marionetter "mekanik, inklusive rörliga ögon och ögonbryn.

De dockor som används i denna form av teater är snidade i trä och är mycket detaljerade, målade och utklädda. Special peruker, kallas kazura är gjorda av människohår och formas till olika Karaktärspecifika frisyrer. Kostymer av dockorna är genomarbetade och varierar beroende på klass och kön karaktär. I grundform, kostymer består av en under mantel, en kimono, en yttre jacka, och ett skärp. Puppets också ibland göra små rekvisita, såsom näsdukar.

Bunraku Puppets är mycket stora, ibland nästan storlek människor. Varje docka drivs av tre mycket skickliga hanterare. Täten dockspelare, eller Omo-zukai , kontrollerar ansiktet mekanik och högra hand puppet. Den Hidari-zukai driver vänster arm marionett. Vanligtvis de yngsta och minst erfarna av puppeteers är Ashi-zukai , som flyttar marionett benen eller kjolar. Den puppeteers måste arbeta i perfekt koordination för att göra rörelser marionetten verkar levande och naturlig.

Den puppeteers, fullt sysselsatt med rörelserna av dockor, talar inte i linje med en Bunraku spela. Istället använder formuläret berättare, även kallad chanter. Berättaren sitter med manuset till pjäsen i en speciell monter kallas kendai . Han röster var och en av karaktärerna, liksom ge allmänt berättelse i berättelsen och inställning. Den chanter debiteras med att göra publiken förstå känslor och situationen i varje tecken, och stilen i berättandet anses ofta poetisk eller mycket känslosam. Den tredje viktig komponent i Bunraku är musik, från tre shamisen spelare. Det shamisen, en lång hals likhet med det gitarr eller luta, kommer i låg, medium och hög intervall. Shamisen musik används för att hjälpa till att skapa fastställandet av pjäsen, och även belyser känsla av en karaktär eller situation. Andra musikinstrument, såsom flöjter, klockor eller tunnor, kan läggas till, men traditionell dockteater använder endast shamisen artister.

Bunraku teatern fokuserar på mycket dramatiska berättelser med kärlek, heder och lojalitet. Sedan slutet av andra världskriget, har Osaka finansierat National Bunraku Theater, som innehar föreställningar flera gånger om året. Utanför Japan, har bildats i USA, inklusive Bunraku Bay Puppet Sällskap. Detta företag, baserat i Missouri, reser runt i landet varje år, vilket framföranden av denna unika och komplexa teater till en allt större publik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.