Vad betyder det att "Jump the Shark"?

Jump the shark eller hoppande hajen är en term som ursprungligen användes som en metafor för när en TV-serie har passerat sitt bäst före-datum. Begreppet uppstod efter ett avsnitt av succé-tv-serien Happy Days . I en episod, annars Arthur Fonzarelli, känd som The Fonz, bokstavligen vattenskidor över en haj. Det var vid denna tidpunkt att tittarna blev besvikna på föreställningen och dess dagar var räknade.

Betraktaren av föreställningen tyckte att serien hade gått vilse i denna skeptiska komplott linje och kunde inte längre tro på de tecken . Jump the shark ingått ordförråd popkulturen. Den nya sagt var användas till något som inte längre är av intresse. Jump the shark kan användas till musik, film eller något i verkliga livet som har passerat sitt utgångsdatum för användbarhet.

Även om Happy Days episod tros vara anstiftare till sikt, var den första användningen av den i december 1997. En webbplats kallad jumptheshark. com skapades av Jon Hein. Han hävdade att hans kollegium vän, Sean J. Connolly, använde uttrycket först 1985. Hein, som nu arbetar för Howard Stern Show, sålde hemsidan för ett rapporterat ett million US-dollar (USD).

Jump the shark är oftast tanken på TV-termer . Tänk på din favorit-tv-serien, en som du ser fram emot varje vecka. Tänk dig sedan något förändras, något som är avstängd, men du kan inte riktigt sätta fingret på det. Din uppmärksamhet har börjat avta och du inte längre emot om du missar en eller två episoder av showen. Detta händer oftast när serien lång är igång och skapare har att komma med nya idéer för att hålla showen färska. De kan transport tecken på olika platser från sina normala inställningen eller kan införa kändis gäster i ett antal episoder. En central aktör får lämna serien och ersättas med en annan aktör som spelar på samma karaktär. Dessa är alla enheter som används för att hålla publikens intresse för utställning och förhindra metaforiska hoppa hajen ögonblick. Som en nation av media savvy tv Watchers, vi instinktivt känner när showen har passerat sitt bäst före-datum. Vi kan hänga på ytterligare några visar även säsonger, av gammal vana, men det kommer inte att dröja länge innan word of mouth sprids och yxan faller.

Termen hoppa hajen kan också tillämpas på musiker. Tänk på din favoritartist-kanske bandets två första skivor var stor, men den tredje de kan ha försökt att återuppfinna sig att få en bredare publik. Detta kan fungera för vissa, men för andra, glider konstnären alltför långt från orsaken fansen älskade deras musik i första hand. Bandet kanske inte verkar att prata med eller för fansen längre, och de börja leta efter någon ny som verkar mer äkta.

Jump the shark är en term som nu kan användas till något som har blivit avslagen eller medelmåttig. Har lämnat arenan av populärkultur och avlägsnat sig i verkliga livet. Jump the shark kan nu tillämpas på den chef som driver för långt, eller ens partner med bäst före-datum som håller på att skala bort.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.