Hur får jag runt i Hong Kong?

Hong Kong, som bokstavligen översätts till "doftande hamnen" är en kosmopolitisk stad sjuder av affärer, restauranger, klubbar och människor. Ta sig runt kan verka skrämmande i början, speciellt med obekanta kinesiska tecken och det märkliga klingande ord , men det är faktiskt ganska lätt.

Hong Kong kan agera, se och lukta som en stor stad, men i detta fall, "stora" är bara metaforiskt. Med en yta på endast 400 kvadrat miles (ca 1000 sq. km), och ett väl utvecklat transportsystem, den yttersta punkten är alltid bara två timmar bort, och komma härifrån för att det egentligen inte finns något problem alls. Det första en rest till Hongkong bör veta är att Hong Kong är i princip en liten grupp av öar och är uppdelad i enlighet därmed. Det är Hong Kong Island, där de flesta åtgärder, Kowloon Peninsula, ett bra ställe att shoppa, Lantau Island, hem till den internationella flygplatsen, och de nya territorierna. De flesta turister till Hong Kong kommer förmodligen koncentrera sig runt i Hong Kong och Kowloon områden. Komma någonstans med allmänna kommunikationer, behöver du en "bläckfisk-kort", som accepteras av tunnelbanan, bussar, spårvagnar, färjor, och även parkeringsmätare. Kom också ihåg att kartorna finns tillgängliga och kan beställas från de flesta hotell, tåg stationer och busshållplatser. Det finns tre tågsystem i Hong Kong. Det är ljuset tåg, Kowloon-Canton Railway (KCR) och Mass Transit Railway (MTR). The Light Rail går inom New Territories och används sällan av besökare. Den KCR länkar Hong Kong till det kinesiska fastlandet och går genom den västra delen av Nya territorierna. MTR eller tunnelbanan tjänar resten av Hong Kong, och är det system de flesta turister kommer att bli bekant med. Hongkongs tågen är punktliga, effektiva, mycket ren, och otroligt bekväm. MTR stationer dot alla kommersiella delen av staden.

Spårvagnar finns också tillgängliga och är populär bland turister. Några av dem kommer till och tar dig med på en lugn tur av ön, som är ett trevligt sätt att få ditt lager. Det finns också Peak Tram, som tar dig till Victoria Peak från Central District. Utsikten från toppen är inte missa. De bussar och minibussar i Hong Kong är också pålitliga, tillgång till nästan varje del av staden. Den minibussar, även kallad "maxicabs," är 16-seaters, och oftast reser kortare sträckor, anslutande tågstationer, köpcentra och bostadsområden. Bussarna är dubbeldäckare och är ganska bekväma. De reser längre sträckor och brukar gå genom cross-tunnlar hamn. Ett varningens ord dock: en del av bussarna är inte uppvärmd under vintern.

Hong Kong är en samling öar, finns det också sjötransporterna. En färja kan ta dig bort från kaos i staden och i några av de mer avspända avlägsna öar till ganska rimliga priser, medan bärplansbåtar kan få dig att Macau, en före detta portugisisk koloni, nu utropat vara Vegas i Asien.

Och slutligen, när du är osäker, finns hytterna, som finns överallt. Det bör dock noteras att även om engelska är utbrett i Hong Kong, en kantonesiska accent kan ibland stå i vägen för perfekt förståelse. Det är god praxis att ta ett visitkort från hotellet så att du kan visa dina förare rätt adress, så att du alltid kommer att kunna komma hem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.