Är Movies Bättre än Live Theater?

En ständig debatt mellan fans av båda konstformer är om filmer är bättre än levande teater. Vissa anser teater produktioner som omodern och ute-strippad av den tekniska kapaciteten hos film. Andra tror att filmen är alltför ofta en sell-out, pawning undermåliga tomter och skriftligen genom överdriven specialeffekter och jippon för att dra en folkmassa. Ändå båda formerna har förmågan att uppnå häpnadsväckande nivåer av kvalitet och att påverka sin publik på en ytterst personlig nivå, men med olika metoder.

Levande teater har en air av kontrollerade kaos om det som är omöjligt att kopiera. Varje föreställning kommer att vara så annorlunda, beroende på en mängd olika faktorer. Expert aktörer har möjlighet att bedöma den totala stämningen i publiken och anpassa deras resultat därefter. Men om publiken är svårt att läsa eller finner ämnet offensiv, en annars utmärkt produktion kan dras genom en fruktansvärd natt.

Det är just denna osäkerhet som gör levande teater tilltalande för många. Publiken kan dras in helt enkelt genom att erkänna att de inte tittar på en inspelad prestanda men levande människor. Ju mer känslomässigt engagerade publiken blir, desto fler aktörer kan spela ut i atmosfären de får. Aktörer ofta nämner dödstyst som kan fylla en teater under en förhöjd ögonblick av drama, som låter dem veta att publiken raptly ska gå på åtgärden.

Film, på många sätt är ett säkrare medium. Performances registreras och en enda rad eller en scen kan vara filmad tio eller femton gånger. Arbetet blir då ytterligare utvärdering och urvalsförfarandet i redigeringen, så redaktören och regissören att välja den bästa versionen som kompletterar hela filmen. Även detta tar bort den del av spontanitet, det kan också säkerställa en väl avvägd film gratis av tekniska eller agerar missöden. Om en aktör missar en linje, kan de starta helt enkelt över.

Den största fördelen Filmen har över levande teater är tekniska. Eftersom publiken måste avbryta sin misstro mindre i filmen, kan de lättare bli nedsänkt i världen på skärmen. Med surroundljud, genererade dator bilder och noggrant utvalda musikspår, ett Lusher och mer trovärdig värld kan skapas på skärmen. Dessutom kan vissa stilar av filmning och även enskilda filmbilder kan användas för att skapa en mer intim miljö och sätta publiken mitt i händelsernas.

De begränsningar av levande teater steget kan vara förödande, men kan också frigöra. Genom att inte behöva koncentrera sig på fullt förverkligat eller ens fullt realistiska inställningar kan regissören, dramatikern och kasta inrikta sig mer på handlingen och karaktärerna. Dåligt skrivna och handlat filmer ofta ursäktas med bra specialeffekter, dåligt agerat spelar nästan aldrig ges positiva omdömen baserade på produktionen.

Oavsett om du föredrar film eller levande teater är verkligen en fråga om personlig smak. För varje entusiast av scenkonst, kan båda genrer erbjuda en mängd svepande upplevelser. Individer kan försöka tala om att man är bevisligen bättre än de andra, men sanningen är att de två Titans konstnärliga uttrycksformer, guidade och hjälp av varandra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.