Vad finns böcker för barn som har vunnit Caldecott Medaljer?

Caldecott Medaljer är uppkallad efter en 19th century konstnär och illustratör, Randolph Caldecott. De delas ut varje år av Föreningen för Bibliotekstjänst barn att en konstnär med en enastående amerikansk bilderbok för barn. Vinnarna i Caldecott Medaljer göra upp en samling av några av de mest vackert illustrerade böcker i världen, och är väl värt att hitta för ett barns bokhylla. Den första av de Caldecott Medaljer delades ut 1938, till Dorothy Lathrop för hennes arbete i Djur i Bibeln, en bilderbok . Denna detaljerade bok kvar i tryck även 70 år efter dess ursprungliga publicering, och är en underbar penna-och-bläck illustrerad av bibliska berättelser. Detta är en utmärkt bok för att lära barn om Bibeln, och innehåller många bibliska citat.

Caldecott Medaljer har länge hedrad böcker att fira olika etnisk konst stilar och illustrationer. År 1950 gavs priset till författare och illustratör Leo Politi, för sång Swallows . Denna vackra bok berättar historien om den årliga avkastningen av svalor till San Juan Capistrano och funktioner vackert renderade ritningar av den lokala arkitekturen och mexikansk-influerade kulturen i området runt California Mission i San Juan Capistrano.

En av litteraturens mest älskade figurer för barn är Madeleine, den tappre parisiska skolflickor i böcker av Ludwig Bemelmans. 1954 Madeline's Rescue valdes som Caldecott Medal vinnare, för sin färgstarka bilder av Paris locales. Historien, där Madeline måste spara en ensam hund som heter Genevieve, är noga med att hålla unga läsare engagerad så mycket som lugnande pasteller töcken av färgpaletten som används i bilderna. I pil för att Solen , visades Native American konstverk av illustratör Gerald McDermott. Hjälp ljusa, nästan neon färger på mestadels svart bakgrund, är den ikonografiska Native American bilder från Pueblo kultur används i berättelsen gripa och ovanlig. En andra Native American story, The Girl Who Loved Wild Horses som författare och illustratör Paul Gobel firade konstnärliga steg i Plains stammarna. Båda pilen till Sun och The Girl Who Loved Wild Horses hedrades med Caldecott Medaljer, 1975 och 1979, respectively. I Flotsam 2007 års vinnare, en ung pojke upptäcker en kamera fylld med bilder av havsbottnen. Illustrationerna visar otroligt detaljerade bilder av fisk, djurlivet och marina landskap. 2008 års vinnare, uppfinningen av Hugo Cabret är en 550 sida roman featuring hundratals blyertsteckningar av hög detalj. Denna berättelse om en föräldralös och robot kan vara en av de mest unika av Caldecott Medal vinnare, och kommer troligen att bli en barnboken i tid.

Vinnarna i Caldecott Medaljer har ofta förmågan att förvandla läsaren till en annan tid och värld med skicklighet av konstnären. För många kan de få känsla av nostalgi som vi snubblar över favorit sagor bortglömda. Populariteten många Caldecott-vinnande böcker behålla de flesta av dem allmänt tillgängliga, så äldre favoriter får samlas in och delas med en ivrig, ny generation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.