Vad är den mest kända sak om Falklandsöarna?

Utan tvekan det mest kända sak om Falklandsöarna är inte något särskilt geografiskt funktionen, eller resterna av en tidigare civilisation, eller underliga och exotiska form av liv-snarare är det Falklandsöarna påstående till berömmelse bara hur angripna Det har under hela den moderna historien. Länder har tävlade för äganderätten till Falklandsöarna huvudsak eftersom deras upptäckt av västmakterna, och den här debatten fortsätter i modern tid.

Även när och av vem, upptäcktes Falklandsöarna är något av en kontrovers. Den nederländska hävdar en av sina sjömän spionerade första öarna i år 1600. Vissa påstår Falklandsöarna sågs första gången av en spansk sjöman, och att de var närvarande på spanska kartor med anor från början av 1500-talet.

Öarna, som ligger ca 300 miles (483 km) utanför kust i Argentina, och mindre än 600 miles (965 km) norr om Antarktis, fick sitt namn i slutet av 17th century, av en engelsk kapten som namngav dem för att hedra finansiären av resan, Anthony Cary, 5th Viscount Falkland. Det var inte förrän strax efter mitten-delen av 18th century att den franska slutligen avgöras Falklandsöarna-på platsen för det som idag Port Louis.

Bara ett år senare en engelsk kapten hävdade ett antal av de Falklandsöarna för England-inte ens inse det franska uppgörelse fanns. Den spanska tog snart över den franska uppgörelse, och hävdade öarna i namn av Spanien. Den spanska körde bort brittiska några år senare, men britterna snart tillbaka och stannade i tre år innan de reser-lämnar efter sig en plakett som visar sitt ägande på Falklandsöarna. Två årtionden senare britterna slutligen förlorar kontrollen över öarna till spanska. Den spanska behållit kontrollen över Falklandsöarna hela resten av 18th century, och då Argentina blev självständigt från Spanien de hävdade öarna egna. Argentina varnade tätning jägare från USA att de inte hade rätt att jaga på sina öar, och när USA fortsatte att jaga på öarna, grep Argentina ett antal amerikanska fartyg. Som svar förstörde USA Argentinas uppgörelse.

Bara två år efter denna åtgärd, återvände Storbritannien till Falklandsöarna för att bekräfta deras kontroll. De flyttade snabbt i sina egna medborgare, och befästa ett antal baser. Den brittiska används upprepat sin marinbas i Falklandsöarna som en strategisk utgångspunkt för utflykter runt Kap Horn, och det var av väsentlig betydelse för den marina operationer, både under första världskriget och andra världskriget.

Även Argentina inte aktivt försöka avlägsna den brittiska från Falklandsöarna under denna period, de gav aldrig upp sina anspråk på äganderätt. Efter andra världskriget, med skapandet av FN, började de upprepar sin rätt till öarna, och förde sitt ärende till FN. En fråga som kom upp gång på gång under de kommande femtio åren var det faktum att de flesta relevanta FN-resolutioner invånarna på Falklandsöarna själva bör ges rätt att rösta om självständighet, eller om vem du ska alliera sig med. När de var nästan alla ättlingar till brittiska medborgare, var det uppenbart att de skulle rösta för att vara allierade med Storbritannien, vilket naturligtvis inte var det resultat som önskas av Argentina.

1982 kampen om kontroll över Falklandsöarna kokade över igen för första gången på mer än ett århundrade, då Argentina invaderade den brittiska territoriet. Storbritannien svarade med att skicka en stor styrka och återta öarna, därefter ökar sin militära närvaro deras väsentligt.

Till denna dag status på Falklandsöarna är mycket hävdats, och är den överlägset mest kända sak om att avlägsna liten kedja. Medan de flesta av världens erkänner Storbritanniens anspråk på öarna, Argentina och många latinamerikanska länder fortsätter att vägra. Namnet Malvinas är ofta används för att hänvisa till Falklandsöarna av dem som hävdar Argentina rätt till dem, men det anses stötande av de flesta medborgarna i öarna själva.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.