Vad är Motion Picture Association of America (MPAA)?

MPAA är en förkortning för Motion Picture Association of America, som hade titeln ursprungligen Motion Picture Producers and Distributors Association of America. Det är en organisation som många av de stora film producerar studior tillhör, inklusive Buena Vista, Sony, Paramount, Fox, Warner Brothers, och Universal. Principen organisationens arbete är att kontrollera distributionen av filmer, arbetet mot olaglig kopiering av filmer och för att administrera film betyg.

MPAA grundades 1922, och den första ordföranden för ideell branschorganisation var tidigare postmästare, Will H. Hays. Under hans ledning skapades Hays den Production Code, en grupp av standarder som måste uppfyllas för att en film anses lämpligt material för en allmän publik. Några filmer innan införandet av koden var fullkomligt krati, och inspirerade vrede många organisationer över hela landet, däribland ett stort antal religiösa grupper. Koden övergavs 1967 och ersättas med MPAA rating system, som har genomgått flera ändringar sedan den antogs. Den som suttit längst ordförande i branschorganisationen var Jack Valenti, som innehaft befattningen 1. 966-2. 004. Valenti krediteras med de flesta av föreningens förändringar som skett över tid. Han utvecklade betygssystemet, och senare fräschas det till sin nuvarande inkarnation. Han såg också den potentiella vinst förlust som kan uppstå till filmstudior om filerna delas på Internet, och mycket framgångsrikt lobbade för 1998 Digital Millennium Copyright Act, som gör olagliga olika former av brott mot upphovsrätten via digitala hjälpmedel.

Det har förekommit omfattande kritik av MPAA planat på praktiskt taget varje aspekt enligt vilket föreningen är verksam. Betydande kritik har planat vid den aktuella filmen rating system, som har visat sig allt tillåta mer våld i filmer är dimensionerade för PG-13 nivå. Andra menar att alla betyg är en form av censur och bör förbjudas, även om detta inte är ett populärt argument, särskilt bland föräldrar. Eftersom de flesta av de stora filmbolagen tillhör MPAA, har det hävdade att organisationen är ett monopol, och anklagelser har planat emot att man medvetet försök att kontrollera eller hindra spridning av filmer gjorda av oberoende filmbolagen, och kan gå dem hårdare än de hade gjort filmer medlem studior. Även föreningen kan vara häftig för att skydda upphovsrätten lagar som inkräktar på produkter i dess medlemsländer studior, har brutit ibland dessa lagar för att marknadsföra sig själv. I synnerhet under 2007, flera anklagelser om upphovsrättsbrott av MPAA har förargat dem som redan beredd att kritisera organisationen. Eftersom föreningen har försökt genomdriva mot piratkopiering lagstiftning med sådan kraft, kritiker känner att de måste agera med samma standard beteende de ställer på andra. Med anklagelser om monopol och leka loss med upphovsrättslagar (åtminstone i några incidenter), finns det några som tycker att organisationen ska upplösas och att det hämmar den fria oberoende filmbolagen och direktörer, och det fria utbytet av information.

Det finns en Flipside. Praktiskt taget alla kända amerikanska tillverkaren är ansluten med MPAA, och mest uppmärksammade regissörer arbeta för studios med denna tillhörighet. Föreningen kan göra distributionen enklare för medlemmen studios, och även om betygssystemet är bristfällig, många hävdar detta är bättre än inget klassificeringssystem. Märkström ge några riktlinjer för vad man kan förvänta sig att se på en film i ett visst betyg. MPAA fördelar också producenter och film i dess fortsatta kamp för att avsluta upphovsrättsintrång och därmed maximera vinsten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.