Vilken är den fjärde väggen?

Den fjärde väggen är ett konvent i fiktion medium som skiljer åtgärder från publiken. Denna term har sina rötter i 1800-talet, och man hänvisar till det resonemang som skapas i en Proscenium teater, där personer i publiken sitter på andra sidan en "vägg" som skapats av Proscenium valv, tittar i satsen. Verk skrivna fiktion vanligen en fjärde väggen, liksom pjäser, filmer och TV-shower där fiktion dramatiseras.

Av konvention är den fjärde väggen som inte nämns eller störd i samband med händelserna avbildas. Upprätthållandet av den fjärde väggen hjälper publiken att avbryta sin misstro, som fantastiska händelser som kan hända bortom den fjärde väggen, men uppfattas som acceptabel, eftersom de förekommer i isolerade universum av fiktion i sig. När det gäller dramatiserade skönlitteratur, skådespelarna brukar spela den fjärde väggen, och som är inriktad på denna imaginära hinder så att publiken tydligt kan se vad som händer. I vissa verk, Transcend folk gränserna för den fjärde väggen. Detta förfarande kallas "bryta den fjärde väggen", och det kan vara skärande eller oroande inför publik. Ett klassiskt exempel på att bryta den fjärde väggen är en parentes eller berättelse som riktar sig till publiken, som till exempel när en karaktär i en Shakespeare steg åt sidan av scenen och ger sig på en monolog, det andra tecken som inte hör eller svara på tal, eftersom det tal kanaliseras genom den fjärde väggen. Att bryta den fjärde väggen kan vara ett utmärkt berättelse enhet med många artister som använder tekniken till burken, skrämma eller roa publiken. Men när du är klar dåligt, går igenom den fjärde väggen kan förstöra utseendet på verket, vilket gör att publiken känner sig utanför eller förvirrad. I en tv-show, till exempel om en karaktär plötsligt börjar att ta upp kameran, kan det kännas obalanserad och främmande.

Man kan också bryta den fjärde väggen inom ramen för en berättelse. I The Matrix , till exempel, inser hjälten som han lever i en fiktiv värld, och han drar sig ut ur denna värld och i den "verkliga" världen i berättelsen. Många skönlitterära verk har använt den här enheten, unpeeling skikt av verkligheten som en lök. I vissa fall kan publiken vara på bedrägeri, och i andra fall kan uppenbarelse av en helt annan verklighet komma som en överraskning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.