Vem är Trollkarlen från Oz?

The Wizard of Oz är en av de mest populära och mest älskade filmer genom tiderna. Det gjordes 1939, och är baserad på en bok av L. Frank Baum, kallad Trollkarlen från Oz . Det är en musikal som berättar historien om en ung flicka från Kansas som går in i en magisk fantasivärld kallad Oz, där hon möter en grupp av vänner och erfarenheter en rad spännande äventyr.

Huvudpersonen i The Wizard of Oz , Dorothy Gale, spelas av den legendariska skådespelerskan Judy Garland. Filmen var en av hennes tidigaste roller; studio befattningshavare planeras ersätta henne med Shirley Temple. Den Wizard of Oz s andra stora stjärnor är Ray Bolger som Scarecrow, Jack Haley som Tin Man, och Bert Lahr som det fega Lejonet. När Dorothy landar i Oz efter en cyklon sveper henne från Kansas, hennes hus landar på Wicked Witch i öst och dödade henne. Dorothy lägger sedan på häxans ruby slippers, och börjar en resa för att gå och se Trollkarlen från Oz, som hon har hört ska hjälpa henne att hitta tillbaka hem. Längs vägen, medan han gick på Yellow Brick Road, möter hon Fågelskrämman, som behöver en hjärna, Tin Man, som behöver ett hjärta, och det fega Lejonet, som behöver mod. Alla besluta att delta Dorothy på hennes resa för att se Trollkarlen från Oz, hoppas att han kommer att kunna ge dem vad de behöver.

Längs vägen, de stöter på problem från den elaka häxan i West, som vill ha sin systers ruby slippers. Dock är häxa slutligen dödades när vatten spill på henne och smälter henne. När Dorothy och de andra hittar så småningom Trollkarlen från Oz, upptäcker de att han faktiskt är en vanlig människa utan några särskilda befogenheter, som kontrollerar en hotfull samtidigt bakom en gardin. Han avslöjar att var och en av dem hade vad de behövde hela tiden, Dorothy bara behöver klicka på hälarna ihop tre gånger och hon kommer att återvända hem till Kansas. När Dorothy följer Trollkarlen från Oz order, vaknar hon upp hemma i sin säng.

The Wizard of Oz gjordes mer än sextio år sedan, men det är en tidlös barns klassiska film, och har i stor utsträckning ut på DVD. Det är också en viktig populärkulturella referenspunkt-1970-talet musikalisk, The Wiz , grundades på Wizard of Oz , och den populära boken och musikaliska, Wicked , är baserad på liv Wicked Witch of the West.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.