Vem är Indiana Jones?

Indiana Jones är den ikoniska litterär figur skapad av George Lucas och Stephen Spielberg för 1981 års film Jakten på den försvunna skatten , och för de följande tre filmer Indiana Jones och de fördömdas tempel , Indiana Jones och det sista korståget , och den långa förväntade slutliga filmen Indiana Jones och Konungariket Crystal Skull . Känd som "Indy" av vänner och avbildade skickligt av Harrison Ford, Jones har blivit en prototyp för äventyraren tecken i modern skönlitteratur. Han är verkligen refereras av karaktärer som Lara Croft i Tomb Raider , och Robert Langdon i Da Vinci-koden och Änglar och demoner .

När publiken träffades första gången Indiana Jones i 1981 års film, mötte de en äventyrare som var en hängiven arkeolog. På sidan lär Jones arkeologi under ledning av professor Marcus Brody, hilariously skildras av den store skådespelaren Denholm Elliot. Jones stora kärlek är faktiskt äventyr och insamling av sällsynta artefakter, och han uppmanade den amerikanska regeringen för att motarbeta Hitler insamla de Förbundsarken, där stentavlor Moses samlats innehåller de tio budorden förment vistas. Kännetecknande för Jones karaktär är hans intensiva motvilja mot nazister, som refereras igen i den tredje filmen. Denna hänvisning till att nazisterna är utan tvivel ett bidrag av både Lucas och Spielberg, eftersom den drar in publiken till en gemensam fiende. Den första filmen är våldsam, och enligt den nya riskklassificeringssystem tjänar en PG-13 . Jones dödar över tjugo personer i filmen, som har kritiserats för att vara överdrivet av vissa. Men är han den arketypiska karlakarl, inspirerad av seriella serier och filmer av 1940-talet. Den största skillnaden är att våldet är normalt på kameran i stället för utanför, visa Jones som rättfärdigt eller vissa föreslå alltför vreda. I senare filmer vi ser Jones tolerans för olika kulturer, särskilt den islamiska kulturen, och den hinduiska kulturen representerade i den andra filmen.

Indiana Jones är definitivt inte en mindless dödsmaskin, och hans livsstil föreslår han inte en arkeolog för vinst. Istället han gillar idén med att arkeologiska fynd med de människor, de flesta artefakter i hans ord "hör hemma i ett museum," snarare än som ägs av privata och girig samlare. Han är fullt beredda att använda vilka medel av stealth och /eller våld för att få artefakter från privata samlare, särskilt om de har band till fascister.

Lucas och Spielberg betydligt större djup Jones karaktär genom att Indy's pappa , Henry, i den tredje filmen, spelad av Sean Connery. Det komplicerade förhållandet mellan Jones far och son föreslå många skäl Indy inte kan passa in i den typiska mögel i college professor. Indy far framställs som noggrann och omtänksam men primärt involverad i sonens liv. De två är lite gemensamt, men Indy tvingas in i faderns värld, som har kretsat kring sökandet efter den heliga Graal. Henry föraktar några av Indy: s metoder, men försoning mellan far och son nås delvis i slutet av filmen. Förutom Indiana Jones filmerna lanserade Spielberg i tv-serien Young Indiana Jones som sändes 1. 992-1. 996. Jones har även inspirerat rider, serietidningar och romaner som beskriver mer om sina äventyr. Han har flera känna igen egenskaper och karaktärsdrag. Han bär en piska, bär en brun Fedora, och en läder bombplan jacka. Jones är också igen av en horisontell ärr på hakan, och hans rädsla för ormar. Den hatt, piska, Fedora, rädsla för ormar och ärr alla ges förklaring sista korståget .

en intressant kuriosa är att det i början Tom Selleck kastades ta på Jones roll, men var tvungen att stänga ner på grund av kontraktet skyldigheter. Det är svårt att föreställa sig någon annan än Harrison Ford spelar rollen som den vuxna Indy. Den uthållighet för karaktären har så mycket att göra med Fords skildring som gör skrivandet, regi och produktion kvalitet på filmerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.