Vad är samlad bokning?

Block bokning är en film distribution taktik som innebär att man tvingar teater att ta en grupp filmer tillsammans, snarare än ger dem möjlighet att välja vilka filmer de vill visa. Även om denna praxis har officiellt förbjuden, finns många oberoende biografer fortfarande tvingas in i samlad bokning behandlas med hjälp av verktyg som kreativ prissättning. Till exempel kan en teater citeras ett mycket högt pris för att boka en stor film, och ett lägre pris för bokning som film med en mindre film, vilket i huvudsak tvingar biosalong att ta båda.

1930-talet och 1940-talet såg glansdagar samlad bokning. Filmstudior skulle tvinga teater att ta ett helt års värde av filmer syn-osedda, det var allt eller inget affär. Om en teater balked vid tanken på att boka hela det kommande året studion helt enkelt vägrat att skicka något, sätta teater en nackdel som beskyddare ropade på särskilt förväntade filmer. för studios, gjorde samlad bokning perfekt ekonomiskt. Studion hade råd att investera i små, mindre väntat filmer om de visste att dessa filmer skulle bokas oavsett vad, och ett antal numera berömda filmer som faktiskt fick sin start genom samlad bokning. Star Wars , till exempel, fanns med i block boka paket när den först kom ut, med teatrar tvingas ta filmen om de ville ha en stor blockbuster. Som samlad bokning blev publicerat mer allmänt, gjordes försök att omarbeta den. Vinnarspel år lång samlad bokning var det första som skall förbjudas, följt av samlad bokning av kombinerade paket. Således tvingades studior och distributörer att ta till kreativa sätt att fördela små filmer, som skapar ekonomiska incitament för teatern att ta mindre önskvärda filmer.

Även samlad bokning är förbjudna idag, är någon form av praxis fortfarande lever och frodas. Även samlad bokning kan ses som en olaglig och manipulativ taktik, är det faktum att små filmer får en chans genom praxis samlad bokning något att tänka på. Studios är mer villiga att ta en risk på okända skådespelare och regissörer om de känner sig säkra att tillräckligt många kopior av filmen kan delas ut till åtminstone kompensera för de kostnader, utan samlad bokning skulle studios vara mer benägna att fokusera på kända skådespelare och besättning, och industrin skulle vara ännu svårare att bryta sig in i än vad det redan är.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.