Vad är en gondol?

Termen gondolen kan hänvisa till ett antal olika saker, varje ansluten endast av den allmänna betydelsen av ett fartyg som används för att transportera människor. Den vanligaste användningen av ordet Gondolen är att hänvisa till en tunn båt, som vanligen förknippas med Venedigs kanaler. En gondol kan också syfta på en Linbana, en liten stuga transporteras genom luften på en stålvajer, för att titta på ett område från ovan eller under transport över svår terräng såsom djup snö på skidorter. Slutligen är en gondol i korgen under en varmluftsballong där passagerare och gods transporteras.

Medan gondolerna är inte den enda typ av båt används vid kanalerna i Venedig, är de mest erkända. Gondolas är cirka 36 fot (11 meter) lång och endast 5 fot (1,5 m) bred. Gondolas kurva strax till höger, snarare än att vara symmetrisk som de flesta båtar, för att kompensera för det faktum att de rodde med bara en åra. Denna balans kan gondolen att färdas på en rak väg, även om de håller rodde enbart på höger sida. Användningen av endast en åra är ett nödvändigt design i staden Venedig, där kanalerna är ganska tunt och trafik på inre vattenvägar kan vara ganska tät. Ändarna av en gondol käpp ganska vägar ur vattnet också, så att båten skall manövreras snabbt och exakt med ett minimum utgifter för energi. En gemensam gondol kommer att bära upp till sex personer, medan några större färja gondoler, känd som gondol traghetto , kan ha upp till femton eller tjugo personer. Den person som rader en gondol, känd som en gondolier står samtidigt styra båten sakta mak genom staden kanalerna. Många gondolas är utrustade med små kapell för passagerare att sitta under gömma sig för att slå italienska solen. Tidigare, venetianska lag krävs att gondoler målas svart, och därmed majoriteten av passagerare gondoler i Venedig är fortfarande den traditionella svarta färgen.

en gondol hiss, även känd som en linbana eller Linbana, består av en lång stålvajer ansluten till två vändpunkter, med ett antal passagerare förts med kabel. För längre sträckor finns ett antal stöder placeras mellan de två viktigaste punkterna för att hålla ihop kabeln och ger extra stabilitet. Elektrisk bullwheel drar kabeln igenom, vilket innebär att gondoler längs. Detta system möjliggör den hastighet med vilken gondolerna flytta varieras, så det kan bli långsammare för passagerare att stiga eller att ta bilder, till exempel. Gondola hissar är vanligast på skidorter, men de finns också i många natursköna områden, där de ofta kallas himmel rider.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.