Vad är en dramadokumentären?

En dramadokumentären är en film eller TV-show som kombinerar områdena dokumentärfilm och drama. Man skulle kunna kalla en dramadokumentären en icke-fiction drama med fokus på verkliga händelser och verkliga människor presenteras på en dramatiserad sätt. Förutom att vara filmade, en dramadokumentären kan också skrivas, i skriftlig form, började dramadokumentären växa fram under senare hälften av 20th Century i världen av människor som Truman Capote och Norman Mailer, med film följa efter.

Flera variabler definierar en dramadokumentären. Den första är en tendens att hålla sig till fakta som de är kända, utan att erbjuda kommentar. Målet är att ge människor grundläggande information, ger dem möjlighet att dra sina egna slutsatser. Flesta dokumentärer, å andra sidan innehålla berättande och positionella ståndpunkter som är avsedda att påverka fågelskådare och läsare. Docudramas använder också tekniker för att få de händelser som diskuteras till livet, snarare än att säga att person X och person Y hade ett samtal, till exempel en dramadokumentären etapp ett återskapande av konversationen. Till skillnad från en sann dokumentär, får en dramadokumentären innehålla stegvis film med skådespelare. Beroende på ämne, liten eller ingen dokumentär film kan användas. I vissa fall kan docudramas också skapa helt iscensatt hypotetiska situationer, som i fallet med filmen från 2006 Death of a President . Vissa organisationer använder docudramas att uppmärksamma aktuella händelser och frågor, med flera miljö-filmer gör docudramas om effekterna av den globala uppvärmningen, till exempel som illustrerar vad som kan hända om havsnivån stiga dramatiskt.

Användningen av "drama" i uttrycket "dramadokumentären" kan vara förvirrande, eftersom drama vanligtvis förknippas med skönlitteratur. Docudramas gör integrera inte fiktiva element, dock kvarvarande trogen händelserna de in så mycket som möjligt. Docudramas kan göra historiska händelser känns mer tillgänglig, från det romerska imperiet till aktuella händelser, och många av dem väcka diskussion och debatt genom att inte erbjuda åsikter, tvinga tittarna och läsarna att diskutera innehållet med varandra.

Du kan också höra docudramas kallas drama dokumentärer eller dramatiserade dokumentärer. Vissa personer kritiserar området för dramadokumentären, hävdade att den litterära licensen används för att rekonstruera scener och föra händelser som livet kan vara något missvisande, särskilt för personer som inte är skickliga på att skilja fakta från fiktion. Även när väl underbyggd, är dramadokumentären bara en presentation av händelser, och det är viktigt att komma ihåg att det kan finnas andra tolkningar och att många filmskapare är skyldiga till synder underlåtenhet, som leder människor till felaktiga slutsatser genom att inte ge dem alla fakta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.