Vad är en Travelogue?

En reseberättelse är vanligtvis en enda persons berättelse om en resa, resa eller annat sätt. Vi har många berömda reseskildringar skrivna av några av de europeiska upptäcktsresande. Marco Polos verk står som ett gott exempel på hans resa till och hans efterföljande erfarenhet av Kina under den mongoliska Ascendancy.

Naturligtvis början reseberättelse skulle ha hand om vare sig papper eller i tomma böcker till krönika äventyr resenären. Sådan skrift är mycket individualiserad, och är en upplevelse av en resa sedd genom ögonen på resenären. Den kan innehålla nästan vad som helst stötte på en resa: vad en person åt, vad en person såg, samtal, eller påtagliga inslag i en kultur. En personlig reseberättelse är oftast skriven i första person. Det är inte en dålig idé att hålla en reseberättelse, eftersom den senare kan hjälpa dig att minnas viktiga detaljer av en resa. Dina personliga intryck kan vara att dina ögon ensam, men trenden i krönika en resa nu mot att denna information via bok publicering, eller oftare om resor visar eller Internet. Vissa människor behålla en video dagbok istället för att skriva ner sina tankar i en bok. Andra använder bärbara datorer och kameror för att registrera intressanta aspekter av en semester eller resa. De kan sedan publicera information om en resa i en reseblogg på Internet, eller använda sina skrifter att se över vissa av de platser som de har sett och rekommendationer till andra som kan komma att besöka samma platser. Den resedagbok stil är inte enbart facklitteratur. Många kända skrifter är reseskildringar fiktiva platser. Dante's Divine Comedy är i huvudsak uppgifter om en resa genom helvetet, skärselden och paradiset, och gillar mycket reseberättelser, berättas i första person berättarröst. Gullivers resor är en annan tidigt påhittad reseberättelse. I modern tid, många romaner passa in i reseberättelse genre. Om du vill att barn ska få en känsla för vad en god man skulle kunna innehålla betrakta romanen Dinotopia av James Gurney, skriven som en dagbok, med information om ett mystiskt land där dinosaurier och människor lever i relativ harmoni med varandra. Berättelsen i sig är fascinerande, och berättaren inte bara poster sin resa, men använder också illustrationer (som faktiskt skapas genom Gurney) för att betona olika aspekter av kulturen.

Några av de mest intressanta verk av 20th Century är reseskildringar, som Jack Kerouac's On the Road , eller 1974 Robert Pirsig bok Zen och konsten att sköta en motorcykel . En fascinerande 1998 arbete som har fångat fantasin hos många är Bill Bryson's, En promenad i skogen , en beskrivning av Bryson promenad längs Appalachian Trail, med extra historiska detaljer och hysteriska eller udda historier om detta trail.

Kanske en av de mest eklektiska fiktiva reseskildringar i modern tid har Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams. Detta är inte skrivet i traditionell mening med första person berättarröst. Men det ger dig användbara tips om hur du kan komma igenom Adams fantasifull rendering av galaxen, bör jorden råkar förstöras för att ge plats åt en ny motorväg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.