Vad är en Showrunner?

En showrunner är en person som sköter den dagliga driften av en tv-serie. Han eller hon är ansvarig för det nätverk som äger serien, se till att visar levereras i tid och i enlighet med budget begränsningar. Showrunners är också känd som "bindestreck," en hänvisning till det faktum att de flesta av dem är författaren-producenter, och många av dem är också exekutiva producenter. Arbetet med en showrunner är otroligt varierande, och ofta stressigt också.

Människor som arbetar i denna aspekt av TV-produktion är oerhört olika. Inte bara showrunners har kreativa talang, är de också kompetenta chefer, som kan vara mångsidig i sitt dagliga arbete. En showrunner kan tillbringa några dagar, till exempel arbetar på ett manus medan de diskuterar nyanser av showen med nätverket, och sedan vänder sig till förvaltningen av Filmteamet av en produktion under aktiv filmning. De har också kontakt med nätverket eller studio som äger produktionen och se till att alla på studion är nöjd.

Många showrunners börjar som skapare eller medskapare av en show. Joss Whedon, till exempel, är en välkänd showrunner som kom upp med kreativa idéer bakom visar vilja Buffy och vampyrerna och sedan fortsatte att hantera den dagliga verksamheten. Shonda Rimes av Grey's Anatomy och Private Practice är en annan anmärkningsvärd showrunner, och några andra välkända namn inom området omfattar Aaron Sorkin, David X. Cohen, Lynn Marie Latham, och Seth MacFarlane.

På en långvarig visar är det inte ovanligt för kontroll av showen att passera genom flera showrunners, och en förändring av showrunner kan vara en orsak till kommentar bland kritiker och fans. Detta gäller särskilt när en showrunner tar över från en ursprunglig skapare, som fans är ofta oroar sig för att showrunner inte kommer att vara trogna skaparens konstnärliga vision. För människor som arbetar med flera kreativa projekt på gång, är användningen av en showrunner avgörande, annars skapare blir överbelastad med arbete. som en operativ chef, måste en showrunner ha en mycket snäv handtag om allt som händer på, framför allt eftersom TV-program har en begränsad tid att skjuta, kräver Filmteamet att arbeta effektivt och bra tillsammans. Showrunners har en mycket kreativ kontroll, vilket kan vara viktigt för långvariga visar att säkerställa att visa förblir konsekvent. Showrunners är också rädd att resa i var och när hjälpen behövs.

Många showrunners lära sig på jobbet, ofta börjat som författare, skapare, eller producenter och skaffa sin kompetens genom erfarenhet. Viss utbildning är också tillgänglig för människor som är intresserade av att arbeta som showrunners, med sådan utbildning vanligtvis erbjuds till personer som redan arbetar i någon aspekt av TV-branschen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.