Vad är en Season Finale?

TV, är en Säsongsslutet det sista avsnittet av en säsong. Det kan vara det sista ny episod av showen skådats på flera månader, och författarna försöker köra farkosten det på ett sådant sätt att tittarna kommer att känna sig tvungna att ställa in för den följande säsongen. Klassiskt, säsong finales luft runt slutet av våren, när TV visar är omslagen upp för sommaren paus, med nya skript programmering visas i höst.

Flera saker måste ske i en säsong finalen. Ur synpunkt på nätverket måste finalen rita en stor tittandet, vilket tyder på att intresset för showen är fortfarande stark, och det måste innehålla material som är övertygande nog för att dra folk i när nästa säsong börjar luften. Nät kan ge ytterligare budgetering spelrum för säsongen finales så att föreställningen kan inkludera extra specialeffekter, dyra aktörer gäst, och andra kostsamma taktik som syftar till att göra finalen särskiljande och minnesvärd.

Klassiskt, en Säsongsslutet också wraps upp långvariga tomter som har utvecklar sig under loppet av en säsong. Tecken kan gifta sig, till exempel, eller ett tvingande mordgåta kan slutligen lösas. Denna uppstramning av lösa trådar som vanligtvis inte tar upp några övergripande tomt ljusbågar i serien, så tittarna vet att det pågår mysterier och problem som behöver upplösning, men de lämnar tittarna med en viss känsla för slutförande.

Många serie finales innehålla en cliffhangerslut. Ett tecken kan vara kvar i kritiska fara, eller en händelse kan vara på väg att utspelas, exempelvis en explosion kan vara synligt precis innan skärmen tonas till svart och krediter slut börja löpa. Den rysare används för att hålla läsarna intresserade av historien under seriens paus, och att ge en jumping-off point för nästa säsong, så att de första avsnitten kan börja med en smäll.

Det är skillnad mellan en säsong finalen, där en säsong av tv radbryts upp, och en seriefinalen, där en hel TV-serie är slut. I visar med ett planerat slutdatum, en hel del tankearbete kan gå in i seriefinalen, så att tittarna kan känna att de har fått en form av upplösning. När visar är avbryts abrupt, en Säsongsslutet kan tjäna som en seriefinalen. Ibland går den inställda igenom efter showen har redan inslagna skytte för denna säsong, i vilket fall Säsongsslutet kan sakna nivå på upplösning önskad av tittarna. I vissa fall kan ett nätverk producenter att redigera eller reshoot del av finalen att lösa detta problem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.