Vad är en Pratfall?

Pratfalls är en klassisk teknik användas under hela historia scenen och skärmen. Huvudsak är en pratfall någon typ av avsiktlig överdrivet falla som används som ett slapstick komiska verktyg för att locka fram skratt från publiken. Kanske det klassiska exemplet på en pratfall är att en enskild halka på ett bananskal som kastas över bord bara av en annan person. Kombinationen av oväntade händelser, överdrivna rörelser, och motviljan mot att falla till marken är glad publik i århundraden.

Även om den grundläggande delarna av pratfall har varit en del av underhållning så länge som den kända historien, kom in enheten i dess egen i början 20th century och dagarna av vaudeville. Många Vaudeville visar var iscensatt för att gå i snabb takt och framkallar omedelbar respons från publiken. Detta ledde till många av de komiska skede agerar i dag att ta sekvenser i sina rutiner för människor att halka på en nyligen torkade golv, eller snubbla och landa på ett bord fullt av grädde pajer. Medan förutsägbart även under dessa första år misslyckades pratfall sällan att uppnå önskat resultat.

Med början på filmer, blev pratfall också en gemensam visuell anordning som används i stumfilmer. Eftersom medium stor del grundade sig på breda rörelser för att förmedla känslor bland spelarna var pratfall en idealisk produkt att använda i många av de mer kända komedier av dagen. Efter bion gick vidare till att även omfatta ljud och grafik, har förbättrat pratfall med tillägg av skrik, varningar för att uppmärksamma någon på ett nära förestående, men i slutändan rolig höst, och olika kommentarer från personer som precis tog hösten. Comedy stall som Helan och Halvan som ofta bra användning av pratfall.

TV fortsatte arvet från pratfall långt in i senare delen av det 20th århundradet. I TV-varieté format som var populär från 1950-talet till 1970-talet används ofta enheten som en del i en övergripande bred komedi sketch format som var stapelvara i några av de största utställningarna i dag. Många anser komiker Carol Burnett vara den fulländade performer när det gäller att skissa fysisk komedi och användning av pratfalls.

Pratfalls inte var begränsade till olika program när det kom till TV. Situationen komedier ingår ofta använda pratfalls som en del av åtgärden med huvudpersonerna i produktioner. I detta avseende är Lucille Ball ofta som en av de mest älskade och mest skickliga skådespelerskor att anställa användningen av pratfall i en situation komedi inställning.

Idag är pratfall en krampa av underhållning både på scenen och skärmen. Även om kanske inte ett framträdande som i gångna tider, fortsätter enheten att glädja publiken och kommer inte väl fortsätta att göra det under många år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.