Vad är en Multiplex?

Under de första dagarna av filmen pågår, brukade publiken sitter i påkostade "movie palats," komplett med sammet plysch stolar och ett internt organist. I slutet av 1970-talet kom multiplex konceptet till. Teater ägare insåg att de kunde dra mer nytta av en enda byggnad visar flera filmer på en gång än från en byggnad som visar en film. Dessutom var filmer inte ut så ofta som under tidigare årtionden, så visar flera olika filmer hålls publiken blir uttråkad. Den första multiplexer visade kanske fyra filmer på en gång, och ansågs ganska nyskapande. Sedan blev det sex, åtta och tio-teatern företag vanligare. Den enda biografer tvingades ofta att stänga, eller uppfinna sig själva som scenkonst centers eller classic /fristående hus film. Detta hade fördelen att göra oberoende film mer allmänt tillgängliga, men var fortfarande hårt på ägarna, eftersom deras vinstmarginaler är mindre.

Under tidernas lopp har multiplex ansågs vara ett stort ankare i stort strip malls med "big box" butiker som Target. Stora kedjor restauranger är också ofta rekryteras för dessa typer av köpcentra, tillsammans med andra detaljister, skapa en "one-stop shopping upplevelse. Det multiplex har också flyttat långt utanför den klassiska popcorn och koncessioner godis. Vissa teatrar utgör nu hela måltider och har öppna barer i VIP-lounger. De har installerat stadion sittplatser så varje kund har en fri sikt över skärmen. Den nya multiplex kommer troligen också att ha en state-of-the-art surround sound system, digital projektion och en mängd andra tekniska godsaker för att förbättra tittarupplevelsen. Kunderna kan ofta köpa sina biljetter på en utanför kiosken, med kredit-eller betalkort, utan att någonsin behöva stå i kö. Online biljettförsäljning finns även tillgänglig, så att kunderna kan antingen skriva ut sina biljetter till en viss visa tid, eller hämta dem vid disken eller kiosk. Den multiplex har blommat i Megaplex också, vilket kan inblandade teatrar med över 20 skärmar i en byggnad.

Medan multiplex idé har huvudsakligen tagit över moderna filmen pågår, nackdelen är att de flesta multiplexer är en del av stora företag som har avtal med de stora filmbolagen för att köra vissa filmer. Oberoende filmer vanligtvis inte på multiplex tält. Ibland en independentfilm med några A-lista stjärnor kommer att generera tillräckligt mycket uppmärksamhet som sedan plockas upp av en av de stora distributörerna, och filmen kommer att vinna några Academy Awards, som också kommer att garantera större spridning, men dessa är sällsynta fall.

Det multiplex är ett bra ställe att se en populär film på den stora skärmen. De gör det mesta av teknologiska framsteg inom film och filmprojektion och obenägna att låta publiken se filmerna under idealiska förhållanden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.