Vad är en Ferris Wheel?

Ett pariserhjul är en resa som normalt återfinns på mässor och nöjesparker, och består av ett stort hjul, stående upprätt, med personbilar eller platser fäst i intervaller runt hjulet. Tidigast pariserhjul typen var en hand-cranked modell som kallas Ups and Downs, som används i det 16th århundradet. Det var utan tvekan påverkats av medeltid och renässans begreppen Fortunas hjul.

George Washington Gale Ferris Jr, konstruerade den första mekaniserade Pariserhjul för World's Exposition i Chicago 1893. Till skillnad från de flesta moderna Ferris hjul, var Ferris "design imponerande stora, och kunde hålla över 200 passagerare åt gången. Det var långsamt, en revolution tog ca 10 minuter.

Ferris "design snart hade rivaler. 1895 i London, en kopia av pariserhjul designad av Ferris tänd under elva år. I Wien 1897, skapade Hubert Cecil Booth en något mindre pariserhjul. Paris-utställningen 1900 fick byggnaden av Grande Roue , som verkade fram till 1937.

Även designers fortsatte att bygga imponerande stora Ferris hjul, tyngdpunkten i pariserhjul gradvis fokuserar på mindre och lättare konstruktioner som skulle kunna flyttas till annan stad eller mässor land. Det är ganska vanligt att se denna pariserhjul i hela landet på lokala mässor eller karnevaler. Den pariserhjul av denna typ kan ha mellan 12-16 tvåsitsiga bilar, och förblir en av de mest populära karnevalen rider. Det finns dock andra typer av pariserhjul också blev populär. De två hjul, eller himmel hjul, är två runda hjul, som när de inte flyttar, bildar en avlång, ett hjul ovanför den andra. Himlen hjul ger extra spänning, eftersom hela strukturen roterar i en elliptisk mönster, och varje hjul rör sig självständigt. Himlen hjulet är också dubbelt så lång som de ljusare bärbara pariserhjul, ger en bättre utsiktspunkt för ryttare. En trehjuliga pariserhjul också blev en populär design på 1970-talet. Tre hjul på ett stativ arm spunnet oberoende av varandra. Seating var bur ofta gondoler, så att ett parti av 4-6 personer att sitta tillsammans.

Även gondoler på pariserhjul tenderar att röra sig något i hjulet snurrar, det finns flera pariserhjul med skjutbara gondoler, som kan röra sig mot mitten av hjulet som snurrar. Dessa kallas frihjulsnav hjul och två finns i USA, i Disneyland's California Adventure Park och på Coney Island. Inte alla gondoler är på spår, så den som föredrar en stationär gondol kan välja att åka på en istället.

Intresset återerövra början Ferris design, och särskilt dess storlek, har lett till flera nya Ferris hjul byggs i de senaste åren. Vissa överträffa de 264 fot (ca 80 m) höjd Ferris "original hjul. The London Eye, byggda under 1999 442 fot (135 m) högt, och var fram till nyligen, den största pariserhjul på planeten. Stjärna Nachang, i Kina, överträffar nu London Eye och är 525 fot (ca 160 m) lång. Singapore Flyer, när det är färdigt, blir något högre än de Star of Nachang.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.