Vad är en Dalang?

I Indonesien, är en populär form av teater gamla wayang eller teater skugga marionett. Dockteater Masters, kallas Dalang , utbilda i sin konst under många år och är andliga ledare i samhället. Ämbetet för en Dalang är invecklad och anses avgörande för att säkerställa skydd och välfärd i samhället.

Dalang är vanligen män, och yrke är oftast i arv från far till son. Vissa moderna Dalang familjer sträcka generationer tillbaka, även om sociala status i samband med den ståndpunkt som lockar många unga män inte från familj dynastier. Lärling varar flera år, och innefattar utbildning i healing och drastiska metoder meditation tänkt att bygga uthållighet, som en typisk wayang prestanda kan ta upp till nio timmar. I wayang prestanda, Dalang sitter bakom en skärm bomull, med en ljuskälla över honom. Mjukt ved, traditionellt tillverkas av banan trä, sitta mellan honom och skärmen. Under prestanda, kan The Puppet Master stick stängerna av marionetter i mjukt trä, hålla dem på plats. Till höger om honom sitter marionett bröstet, som The Puppet Master använder som en trumma under utförandet, slå den med en speciell träklubba. Vanligtvis har han också en cymbal-like slagverksinstrument vid hans fötter, som han använder för att framhäva eller cue musiker.

Ordningen på ingång genom puppet tecken är strikt kontrollerat. Första marionett skriva är alltid en representation av ett berg eller livets träd, kallas kayon eller gunagun . Demon eller ont tecken måste alltid komma in från vänster sida av skärmen, förmodligen kommer från demon världen. Wayang natten är lång spelar ofta tidsbestämda specifikt med ingången av Rama, Arjuna eller liknande hjälte karaktär kommande exakt vid midnatt.

Wayang spelar vanligtvis berättelser från de två stora hinduiska epos, Ramayana och Mahabharata . Var och en av dessa berättelser bär moral eller betydelser och en Dalang måste bedöma vilken berättelse är lämplig för en viss prestanda. Det är ofta hans jobb att kontextualisera de spelar, gör dem inte bara retellings av historien men relevanta för dagens samhälle, nationellt eller situationer i världen.

Puppeteers har stor social status i indonesiska samhället, och tillskrivs ofta med helande och andlig makt. Eftersom de utgör röster av gudarna och ikoniska religiösa figurer, är marionettspelaren ibland anses kulvertar mellan världens gudarnas och människornas värld. De är också mycket hyllade för sina mångfaldiga konstnärliga förmågor genom samhället. I ett typiskt resultat, Dalang ska inte bara få memorerade historier och ge alla röster, utan också måste uppfinna komiska och ofta politiskt relevanta dialog, sjunga traditionella sånger, och genomföra eventuella ytterligare musiker.

Shadow Puppet spelar ofta begärs under perioder av samfundets turbulens eller katastrof. Målgrupper som går i en wayang prestanda sägs vara tillfälligt överlämnats från skada, och skugga dockteater också somliga tror att förmågan att besvärja onda influenser. Förmåga The Puppet Master för att diskutera de sociala och politiska problem genom tolkning av pjäsen är också mycket respekterad och Dalang s anses vara viktig medlare i svåra tider.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.