Vad är en Cliffhanger?

Under mitten av 19th century, en genre av litteratur skriven för massa tilltala en stor del ung manlig publik blev mycket populär. I USA kallades dessa historier dime novels , medan i England de var kända som öre dreadfuls . Många av dessa litterära verk skrevs i serialized form, med läsarna endast få ett kapitel eller två i varje ny fråga. För att hålla läsarna intresserade av melodramatiska repliker, författarna ofta används en del av intrigen Därefter uttalade sig en rysare. En cliffhangerslut började med vissa heroiska karaktärer befinner sig bokstavligen hängande från en klippa. Ibland en hjälte skulle hålla fast vid klippkanten för brinnande livet, eller kanske ta en trädrot, gren eller sten stöd. Poängen med en cliffhanger var att behålla den karaktär i en farlig predikament fram frisläppandet av nästa kapitel. Skulle hjälten falla till hans död? Skulle han bli räddade i sista minuten? Skulle han bli upptäckt av skurken? Alla dessa möjliga utfall skulle i förlängningen väcka läsarens intresse och med största sannolikhet garantera köp av nästa dime nya eller Penny Dreadful. Den cliffhangerslut som en suspense bygga intrigen slut fann sin väg in i världen av stumfilmer. Serials såsom faror Pauline rutinmässigt featured hjältar eller hjältinnor fastna i till synes ofrånkomliga situationer, med upplösning bara ytterligare en rulle film borta. Många av de populära Western filmen serier används varianter på rysare intrigen att skapa spänning. Ibland hjälten skulle befinna sig i trångmål, men ganska ofta skurkarna skulle kidnappa hjältens sidekick eller kära för att garantera ett svar. Interimskontona skulle bygga som hjälten red bort dramatiskt att möta skurkar och fri hans kamrater. Under en cliffhangerslut kan publiken se offret Flailing hjälplöst i begränsningar som skurkarna intrig sitt nästa drag.

serialized TV visar också använda enheten rysare komplott för att hålla tittarna limmade till sina skärmar varje vecka. Om seriens tomt linje är avsedd att vara en tvådelad båge, den första episoden vanligtvis slutar med en cliffhanger. Utan någon form av suspenseful, olösta slut, kanske tittarna känner inget behov av att titta på den andra delen av historien båge. Om en av seriens ordinarie rösterna medlemmar tycks vara i fara, men tittarna har ofta ett stort behov att se att rita linje lösas i nästa avsnitt.

kan användningen av en rysare intrigen ses som alltför manipulativ Om detta inte görs på rätt sätt eller används alltför ofta. Det måste vara påtaglig spänning så att framtiden för karaktären närvarande dinglande från en klippvägg, bokstavligt eller bildligt. Det klassiska Spy-serien featuring Agent 007 James Bond är ett bra exempel på hur effektiv cliffhangers kan vara. Bond är rutinmässigt fångas upp av skurkarna under dessa filmer och placeras i vad som förefaller vara oundviklig situationer. Publiken kommer till kanterna på sina platser i väntan på en till synes omöjlig flykt, som Bond vanligtvis levererar med auktoritet. Det är denna spänning-och-släppa aspekt som gör en cliffhangerslut så effektiv med läsare och tittare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.